Sinds anderhalf jaar ben ik gestopt met de pil en het was een van mijn beste beslissingen ooit. Ik ben ongeveer vijf jaar aan de pil geweest, maar ik merkte er steeds meer nadelen van. De belangrijkste daarvan vond ik dat ik me vlak voelde. Ook begon ik het een raar idee te vinden om mijn eigen hormoonstelsel (welke nogal belangrijk is in je lichaam) zo te laten beïnvloeden voor anticonceptie. Sinds ik m’n eigen cyclus terugheb, voel ik me weer veel meer mezelf en het voelt kloppend. Hoe hormonen precies werken, wekte steeds meer mijn interesse. Vandaar dat ik ben begonnen aan het boek De Cyclus Strategie (of Period Power in het engels) van Maisie Hill.
Het doel van het boek is om onze houding tegenover menstruatie wat positiever te maken. Het wordt altijd gezien als een straf, maar eigenlijk is het een teken van onze vruchtbaarheid, wat iets heel moois is. Wanneer je je er meer in gaat verdiepen, zal je zien dat het juist een instrument is die je leven kan verbeteren.
Het boek begint met vooral uitleg. Over de anatomie van geslachtsdelen, de menstruatiecyclus en de verschillende hormonen die daarbij horen. Op zich was ik al redelijk op de hoogte van wat er allemaal gebeurt tijdens je cyclus, maar van sommige dingen had ik zelf ook nooit gehoord. Zoals dat bijvoorbeeld het cervixslijm gedurende je cyclus verschilt (en dat dat normaal is!) en dat je op basis daarvan kan afleiden in welk deel van je cyclus je zit. Ook wist ik niet dat het aantal dagen van je eisprong naar je menstruatie bij vrijwel iedereen rond de 14 dagen is. Als je weet wanneer je ovuleert (wanneer het bijvoorbeeld voelt), kan je ook goed inschatten wanneer je menstruatie komt. Namelijk: 14 dagen erna. Bij een onregelmatige cyclus zit dat verschil hem dus in het aantal dagen tussen je menstruatie en ovulatie.
De echte takeaway van het boek is dat het bijhouden van je stemming, gevoel, lichamelijke verschillen en behoeften belangrijk is. Zo ontdek je steeds meer een patroon in je cyclus en daar kan je rekening mee houden.
Verschillende seizoenen
Maisie beschrijft dat je de menstruatiecyclus kan vergelijken met de vier seizoenen. Dat ziet er uit als volgt.
- De winter is je menstruatie. Dit is de tijd om alleen te zijn en te reflecteren. Wat wil je aantrekken of juist loslaten? In deze tijd kan je het best rusten en alleen zijn.
- De lente is de tijd van je menstruatie tot je eisprong. Je hebt nieuwe energie en zin om sociaal te doen. Dit is het perfecte moment om te sporten of nieuwe ideeën te starten.
- De zomer is je tijd rond je eisprong. Je bent sterk, zit snel in een flow met bent vol zelfvertrouwen. Je hebt meer zin om avontuurlijke dingen te doen en je hebt een hoger libido.
- De herfst komt na je eisprong en is voor je menstruatie. In deze tijd kan PMS ontstaan en kan je minder energie en libido hebben. Je bent wat kritischer en daarom is dit het perfecte moment om te evalueren. Er is meer focus op jezelf en je kan beter beslissingen maken.
Stress en hormonen
Wat ik heel interessant vond is de invloed van stress op hormonen. Bij stress maken we adrenaline, noradrenaline en cortisol aan. Stress onderdrukt je goede hormonen, waardoor je immuunsysteem en libido minder worden. Ook wordt je bloeddruk hoger, spijsvertering langzamer en je krijgt meer acne en sneller overgewicht. Hormonen hebben dus niet alleen invloed op jou, jij hebt ook invloed op je hormonen.
Ik lees mijn boeken altijd op de Kobo Libra 2, dus als je nog op zoek bent naar een e-reader kan ik je die zeker aanraden! 🙂
Mijn mening over het boek
Qua inhoud kon ik me niet altijd vinden in alle eigenschappen die bij de seizoenen horen. Het boek deed soms voorkomen alsof je tijdens je menstruatie het liefst constant moe in bed ligt te eten en je tijdens je ovulatie hitsig en exploderend van de energie over straat springt. Hier herken ik me niet helemaal in. Een beetje nuance had wel aangebracht kunnen worden.
De schrijfstijl vond ik soms wat populair en een beetje overdreven. Ook is Maisie duidelijk feministisch, wat wat mij betreft goed is, maar dat kan ook doorslaan in mannenhaat en daar ben ik dan weer minder fan van. Aan de andere kant was de schrijfstijl ook wel weer gezellig, alsof je het verhaal van een vriendin leest.
Al met al vond ik De Cyclus Strategie erg interessant en ik had niet verwacht zoveel nieuws bij te leren. Soms week Maisie af naar onderwerpen zoals menstruatieproducten, vrouwenrechten en racisme, maar dat was ook wel weer interessant. Het boek is een aanrader voor alle vrouwen die hun hormonen en cyclus niet helemaal begrijpen en het leest lekker weg.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit zijn links waarover ik een kleine commissie krijg als je het product bestelt 🙂
- Maakt cacao drinken je creatiever?
- Lijst: alle creatieve hobby’s op een rij
- 4x creatief een dagboek bijhouden