fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Mind(fulness) Mindset

Mijn ervaring met verschillende soorten yoga

Deel dit artikel met vrienden en familie

Ongeveer een jaar lang heb ik verschillende yogalessen uitgeprobeerd. Dit deed ik omdat ik bij SportCity zat en hier kon je je inschrijven voor groepslessen. Ik wilde weten wat het verschil was en welk soort me het beste lag. Inmiddels zit ik niet meer bij SportCity, maar ik kan wel vertellen wat de verschillen tussen de yogalessen waren en wat ik ervan vond.

De meesten zijn trouwens algemene soorten yoga, die je niet alleen bij SportCity vindt. Yogascholen zullen waarschijnlijk soortgelijke lessen geven!

Ashtanga

Ashtanga lessen zijn dynamisch en vloeiend. Er zijn zes series (lessen) van 40 houdingen. Bij dit soort yoga ligt de nadruk erg op het hebben van een bepaalde ademhaling. Hierbij is het ook de bedoeling dat de keel een soort ruisend geluid maakt.

Dit is dan ook meteen waar ik ben afgehaakt. Ik vond het vreselijk, want ik kon me alleen maar ergeren aan al die mensen om me heen die aan het hijgen en puffen waren. Ik heb echt geprobeerd om het te accepteren en negeren, maar dat lukte niet. Verder was het in de zaal stil, want er was geen muziek.

Ik vond de oefeningen ook snel gaan, waardoor ik me niet kon ontspannen. Dit was m’n eerste yogales, dus het was best een domper. Gelukkig kwamen daarna de leukere lessen.

Hatha

Hatha yoga is gericht op je lichaam en het beheersen van je ademhaling. Hatha staat voor de zon (actie) en de maan (verinnerlijken). In deze vorm van yoga beweeg je steeds naar een houding toe. Dit is vaak een houding waarin je je lichaam stretcht, dus het kost wat moeite. Hier blijf je even in staan, dit neem je waar en daarna laat je het weer los. Je zoekt het ongemak in de positie op en daarna ontspan je en voel je na.

Deze vorm van yoga was echt precies wat ik me voorstelde als ik aan yoga dacht. Ik vond het helemaal leuk. Aan de ene kant was het vermoeiend, want dat rekken is niet altijd gemakkelijk. Aan de andere kant was het rustig en gericht op ontspanning. Ik kom tijdens yoga altijd op goede ideeën, maar bij deze les nog meer, omdat er echt ruimte voor was.

Yin & Restoritive yoga

Yin yoga is met name gericht op ontspanning. De houdingen zijn niet zwaar en worden vijf tot tien minuten aangehouden. Deze vorm is niet gefocust op spierontwikkeling, maar op je gewrichten en bindweefsel. Het doel is om de bloedstroom te bevorderen en het lichaam meer flexibel te maken. Daarnaast is yin yoga erg meditatief. Tijdens de houdingen heb je tijd om waar te nemen en los te laten. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Restorative yoga gaat nog een stapje verder. Deze vorm is echt gericht op het herstellen van lichaam en geest. Sommige houdingen worden hier wel twintig minuten aangehouden. Bij restorative yoga gaat het nog minder om lichamelijke flexibiliteit en meer om ontspanning.

Ik vond deze les echt ideaal om ‘s avonds voor het slapen te doen. Het was zo ontspannend. Het was ook fijn dat mijn leraar heel aardig was en hij checkte bij iedereen of hij of zij wel in de goede houding lag. Ik was na de les altijd helemaal slaperig en ontspannen.

Tijdens yoga kom ik altijd op goede ideeën

Balans yoga

Dit is niet een bekende vorm van yoga, maar het werd bij de SportCity in Gouda wel gegeven. Het bestond uit drie onderdelen. Eerst kracht, daarna balans en daarna stretchen. Ik vond de afwisseling fijn en dit was dan ook één van m’n favoriete lessen. Balans is best moeilijk en je moet er goed op focussen, maar als het eenmaal lukt voel je je een echte yogi, haha! Deze les was nog best zwaar, wat achteraf een voldaan gevoel geeft.

Yin yang yoga

Zoals je misschien weet zijn yin en yang tegenhangers van elkaar. Yin is zacht, ontvankelijk en energetisch. Yang is stevig, actief en spiergericht.

Bij mijn les begonnen we met yin. We deden steeds verschillende posities, waar je een paar minuten in bleef zitten. Soms waren dit lichte oefeningen, soms voelde je een zware stretch. Daarna kwam yang en dit was meer actief. Meer beweging, afwisseling en zwaardere stretches. Ten slotte deden we een bodyscan, wat een soort meditatie is waarvan je gaat ontspannen.

Ik vond het een goede combinatie van inspanning en ontspanning. De docent die ik had vertelde over energiepunten, chakra’s en elementen, wat ik altijd interessant vind.

Thuis yoga beoefenen

De soorten zijn allemaal zo verschillend, dat ik niet zou weten wat m’n favoriet is. Wel weet ik dat bij de sportschool Ashtanga Yoga wat mij betreft onderaan stond, maar wie weet is het thuis weer heel anders. Op YouTube kun je oneindig veel yogalessen vinden, dus een abonnement bij een sportschool of yogaschool is zeker niet nodig om ermee te beginnen. Dit doe ik ook zo nu en dan en dat is altijd een goed begin van de dag.

Pas wel op met moeilijke oefeningen en doe niet zomaar iets waarvan je niet zeker weet of je het kan. Stretch voelen is prima, pijn niet. Ook raad ik je aan om niet zomaar op je hoofd te gaan staan, zonder dat je het ooit gedaan hebt 😉

Een goede yogamat is belangrijk, maar blokken en kussens kunnen ook helpen. Veel plezier en succes!

Bronnen: de Yoga Shop, Yogaonline.nl

Dit artikel bevat affiliate links. Dit zijn links waarover ik een kleine commissie krijg als je het product bestelt 🙂 


Deel dit artikel met vrienden en familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *