fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Vrouw

Mijn ervaring met Daysy

Deel dit artikel met vrienden en familie

Sinds een aantal maanden ben ik begonnen met het gebruiken van de Daysy. Dit is kort gezegd een apparaat dat je menstruatiecyclus trackt, analyseert en voorspelt. Het werkt op basis van het meten van je basale temperatuur in combinatie met het monitoren van je cyclus (+ het algoritme van miljoenen andere cyclussen). De techniek erachter, de betrouwbaarheid en mijn ervaring zal ik in dit artikel beschrijven. 

Hiervoor heb ik verschillende manieren van anticonceptie geprobeerd en hier zijn de volgende artikelen over verschenen: 

Wat is Daysy? 

Het zou de Daysy niet eer aandoen om het een variant op de temperatuurmethode te noemen. Dat dekt de lading ook helemaal niet. Je meet met een Daysy wel je temperatuur, maar er gebeurt veel meer dan dat. Deze fertility tracker monitort je cyclus nauwkeurig en op een compleet natuurlijke manier. Je meet elke ochtend met dit apparaat je basale temperatuur. Daarnaast geef je aan wanneer je ongesteld bent. In combinatie met het algoritme dat Daysy heeft opgebouwd, wordt hiermee precies berekend en aangegeven wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het voorspelt wanneer je gaat ovuleren en wanneer je gaat menstrueren. Omdat het zo nauwkeurig voorspelt wanneer je vruchtbaar bent, gebruiken steeds meer vrouwen het hun cyclus te monitoren of als manier om sneller zwanger te worden. 

Hoe gebruik je hem? 

De Daysy is een wit mini-computertje. Hij is te krijgen in een hoesje en dat is handig om hem goed te beschermen. Ik heb hem altijd naast m’n kussen in bed liggen, zodat ik ’s ochtends niet hoef op te staan om te meten. Dit is belangrijk, omdat je het liefst meteen vanuit je slaap in de ochtend wilt meten. Hierdoor meet je echt je basale temperatuur. 

De thermometer leg je 90 seconden onder je tong en daarna verschijnt er een groene, oranje of rode kleur op je Daysy. 

  • Groen = niet vruchtbaar
  • Rood = vruchtbaar
  • Oranje = twijfel, dus ga maar uit van vruchtbaar

Rondom je menstruatie verschijnt er een paars knipperend lichtje. Door de knop langer ingedrukt te houden geef je aan dat je menstrueert op dat moment. Dit slaat de Daysy op. Elke dag kun je één keer meten. Hoe vaak je de Daysy synchroniseert met de app op je telefoon, maakt niet uit, maar ik doe dit het liefst elke dag. Daarna staan de gegevens namelijk in je telefoon en deze kun je op elk moment bekijken. 

De eerste maand moet het apparaat je leren kennen en hoef je geen groene lampjes te verwachten. Daarna neemt het aantal rode en oranje lampjes af en worden deze vervangen door groene lampjes. Hoe snel dit gaat verschilt per persoon en per cyclus. Verderop in dit artikel zal ik uitleggen hoe dit bij mij ging. 

Is het veilig? 

Als ik anderen zeg dat ik dit in de toekomst als enige manier om zwangerschap te voorkomen wil gebruiken (mits de partner in kwestie het daar mee eens is natuurlijk) dan krijg ik meteen een ‘maar wat als je een dag verkeerd meet door koorts’ of ‘wat als je cyclus ineens anders is dan normaal’. En zelfs op die vragen is het antwoord: dat vangt de Daysy op met oranje dagen. Uitschieters in temperatuur worden herkend en opgevangen. Een temperatuur van bijvoorbeeld boven 37.8 wordt niet meegerekend.

Daarnaast is het zo dat als je ‘wat als’ vragen gaat stellen bij elk soort anticonceptie, zal je altijd tot de conclusie komen dat er een kans op zwangerschap is. Een condoom wordt gezien als een soort heilige graal, maar is dat ook zo? Negeren we dan niet de ‘Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger.’ (bron: Thuisarts). Bij een spiraal of pil is dit aantal al een stuk lager, maar wat als deze methodes niet voor je werken?

Het is dus fijn om extra inzicht te hebben in je eigen vruchtbaarheid. Op dit moment heb ik nog geen kinderwens en gebruik ik de Daysy om te combineren met een condoom. Nu ik precies weet wat de dagen rondom m’n eisprong zijn, kan ik er voor kiezen om dan helemaal te onthouden. Wanneer je geen continue anticonceptie hebt, zoals een pil of spiraal, maar ook niet honderd procent durft te vertrouwen op condooms, is dit een fijn idee.

Feiten over vruchtbaarheid

Helaas is er nog veel onwetendheid over vruchtbaarheid en de cyclus. Daarom is het handig om sowieso de volgende feiten op een rijtje te hebben, voordat je deze methode als compleet eng of onbetrouwbaar bestempelt: 

  • Een eisprong is aan de hand van temperatuur en cyclustracking gemakkelijk te achterhalen
  • Een eicel is maar 18 uur lang vruchtbaar
  • Sperma overleeft niet langer dan vijf dagen in de vagina/baarmoeder 
  • Je bent dus maar zes dagen per maand vruchtbaar 

Basale lichaamstemperatuur

Deze methode is niet te vergelijken met eens per dag een thermometer van de drogist in je mond stoppen. Ik heb dit vroeger geprobeerd, ik weet niet eens meer precies waarom, en daar kwam niks zinnigs uit. Wat ik niet wist is dat je na minstens drie uur slaap in de ochtend moet meten, terwijl je nog in je bed ligt. Dan meet je echt je BBT (basale lichaamstemperatuur). Als je al bent opgestaan, is je temperatuur alweer helemaal anders door je activiteit. Daarnaast is de thermometer van Daysy erg sensitief, met twee cijfers achter de komma. 

Wanneer je jouw temperatuur elke dag op deze manier meet krijg je langzaam een mooi ritme te zien van stijging en daling. Daysy combineert dit met je eigen aangegeven dagen van menstruatie, en het algoritme dat gebaseerd is op metingen van miljoenen anderen vrouwen over tientallen jaren tijd. Hierdoor weet je vrij nauwkeurig wanneer je je ovulatie en menstruatie kan verwachten. 

Discipline

Hoe goed je je temperatuur meet is ook afhankelijk van jou. Het vergt dus wel een bepaalde discipline, want je moet in principe elke dag meten. Een dagje overslaan is niet erg, maar voor een zo compleet mogelijk beeld wil je zo vaak mogelijk meteen. Je mag niet meten, wanneer je korter dan drie uur hebt geslapen, of bijvoorbeeld wanneer je ’s nachts elk uur uit bed was. Ook kun je beter niet meten wanneer je je ziek voelt, koorts hebt, of veel alcohol hebt gedronken de avond ervoor. 

Mijn ervaring 

Ik ben helemaal fan van dit ding en het is wat mij betreft het geld honderd procent waard. Ik was zo afgeknapt op de pil en de koperspiraal, dat ik even radeloos was. Hoewel ik de Daysy nu nog niet als enige manier om zwangerschap te voorkomen gebruik, denk ik dat ik dat in een lange relatie wel zou doen, als de ander het daar ook mee eens zou zijn. Hoe langer ik de Daysy gebruik, hoe beter ik mijn cyclus leer kennen. Hoe meer patronen en regelmaat ik in mijn temperatuur en cyclus zie, hoe meer ik er op durf te vertrouwen dat wat ik zie klopt. Vaak weet ik wanneer ik meet al ongeveer welke temperatuur het gaat worden en wat dat betekent. Het is mooi om je lichaam en cyclus op zo’n manier te leren kennen. 

Stabiele cyclus

Nu heb ik wel het geluk dat ik een hele stabiele cyclus heb. Ik zie de temperatuur in mooie rechte lijnen omhoog en omlaag gaan, waarbij de hoogste temperatuur en de laagste temperatuur soms wel een hele graad verschil hebben. Ik kreeg al snel veel groene bolletjes en na een paar maanden heb ik al maar tien rode bolletjes en twee of drie oranje bolletjes per maand. De rest is al helemaal groen. Dit kan per persoon verschillen; ik heb ook van anderen gehoord dat ze een hele hoop rode en oranje bolletjes bleven houden. Als je veel rode/oranje en weinig groene dagen blijft houden, kun je contact opnemen met Daysy.nl. Zij helpen je dan verder met het vinden van de oorzaak van de disbalans. 

Rustig leven

Ik denk dat mijn cyclus deels ook zo stabiel is doordat ik een rustig leven heb. Ik drink vrij weinig alcohol, ga het liefst vroeg naar bed, eet gezond en sport regelmatig. Het is fijn om te zien dat dat in ieder geval een positieve invloed lijkt te hebben op m’n cyclus en hormonen. Als je een wild leven leidt met onregelmatige slaaptijden en veel alcohol, dan is het lastiger om de Daysy goed te gaan gebruiken. 

Ik ben dus heel blij met het apparaatje. En leven zonder anticonceptie en zonder hormonen bevalt me goed. Het is weer een stapje dichter bij natuurlijk leven en dat voelt goed 🙂


Deel dit artikel met vrienden en familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *