fbpx
Categorieën
Mindset Spiritualiteit Vrouw

Menstruatiecyclus en de maancyclus

Deel dit artikel met vrienden en familie

De maan vind ik echt razendinteressant. Waarom weet ik niet precies. Aan de ene kant is hij mysterieus, aan de andere kant ook mooi en helder. Eerder schreef ik een blog over leven in het ritme van de maan. Hierin beschreef ik hoe je de verschillende fases van de maan kan toepassen op je leven. Nu ga ik meer inzoomen op het verband tussen de menstruatiecyclus en de maancyclus. Je zal misschien denken: wat hebben die twee met elkaar te maken? Gek genoeg nog best wat. Helaas zit er wel een groot verschil tussen vroeger en nu.

Een maancyclus is ongeveer 28 dagen en een menstruatiecyclus ook. Veel vrouwen willen graag synchroon lopen met de maan en soms lukt dat. Of het nu toeval is of niet, handig is het wel.

Vroeger en nu

Vroeger lag er meer focus op de menstruatiecyclus. Meisjes en vrouwen begrepen hun cyclus, hun lichaam, menstruatie en de emoties die erbij hoorden. Het werd gezien als iets heiligs.

Nu word er niet zoveel aandacht aan de cyclus besteed. Vaak gaat het alleen over de menstruatie die vervelend is en waar je chagrijnig van wordt. Waar we niet zo veel bij nadenken, is dat het een cyclus is, waarin bijvoorbeeld de ovulatiefase ook weer hele andere energie en stemmingen kan geven.

Wat voor mij de reden was om meer te onderzoeken hoe wij als vrouwen verbonden zijn met de maan, is de bewering van meerdere bronnen dat vrouwen in de oudheid altijd ovuleerden met volle maan en menstrueerden met nieuwe maan. Dit zou geen spirituele betekenis of iets dergelijks hebben, maar zou puur komen door het licht dat wel of niet van de maan afkwam.

Nu is er zoveel kunstmatig licht, dat dit ritme verstoord is. Is het synchroon lopen nog terug te vinden? Kan het nu nog wel? En zou het wat toevoegen?

Maancyclus en menstruatiecyclus

Een maancyclus is dus ongeveer 27/28 dagen en een menstruatiecyclus ook. Ook zijn ze allebei opgedeeld in vier fasen. Hieronder staan de vier fasen van de menstruatiecyclus en de eigenschappen die erbij horen. Dit zijn emoties, behoeften, activiteiten en stemmingen die kunnen voorkomen in deze fase.

Bij elke fase staat ook welke maanfase eigenlijk bijhoort (dus zoals het vroeger was). Het is niet erg als dit bij jou niet gelijkloopt, want ons leven is nu eenmaal niet meer zoals in de oudheid. Hier komen we later nog op terug!

Menstruatie

  • De week van menstruatie
  • Stilte en rust
  • Afzondering en liever alleen zijn
  • Gevoel, intuïtie, instinct
  • Vergelijkbaar met de winter
  • Hoort bij nieuwe maan

Pre-ovulatie

  • De week na de menstruatie
  • Vernieuwing, nieuwe projecten
  • Meer energie en helderheid
  • Concentratie en focus
  • Levensenergie en stabiele emoties
  • Meer zin in sociale activiteiten
  • Vergelijkbaar met de lente
  • Hoort bij wassende maan (eerste kwartier)

Ovulatie

  • De week van de ovulatie
  • Sociaal en empatisch
  • Veel energie en levendig
  • Meest vruchtbaar, hoog libido
  • Doelen bereiken
  • Vergelijkbaar met de zomer
  • Hoort bij volle maan

Pre-menstruatie

  • De week voor de menstruatie
  • Dingen afsluiten die je niet meer dienen
  • Schoonmaken en opruimen (ook mentaal)
  • Iets minder energie
  • Vergelijkbaar met de herfst
  • Hoort bij afnemende maan (laatste kwartier)

Gelijk lopen met de maan?

Maar wat nou als je ovuleert met nieuwe maan? Dan zou je volgens je menstruatiecyclus veel energie hebben en volgens de maancyclus juist weinig. Anderen noemen dit een ‘rode maancyclus’. Net zoals dat er een ‘roze maancyclus’ en ‘paarse maancyclus’ zijn, wanneer je ovuleert op het eerste of laatste kwartier. Dit maakt het allemaal weer een stuk gecompliceerder, met weinig onderbouwing.

Er zijn vrouwen die beweren dat ze synchroon gingen lopen met de maan toen ze meer in contact kwamen met hun lichaam en bewuster gingen leven. Maar ben je dan niet genoeg in contact met jezelf als je niet gelijk loopt met de maan? Ik denk het niet. Helaas is het in ons huidige dagelijks leven erg moeilijk om synchroon te zijn met de maan. Vroeger was het maanlicht belangrijk, waardoor het logisch was dat de maancyclus en menstruatiecyclus overeenkwamen.

Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik denk dat het er niet zo toe doet in hoeverre je gelijkloopt met de maan. Wel denk ik dat je aan je menstruatiecyclus (of juist de maancyclus, of allebei) een mooie intentie kan koppelen. Bijvoorbeeld het opbouwen van nieuwe gewoontes rond je ovulatie, en het loslaten van overbodige dingen rond je menstruatie. Of juist het rusten rond je menstruatie, en energieke activiteiten doen rond je ovulatie.

Ik zou vooral naar je eigen lichaam luisteren. Je lichaam en je hormonen kunnen jou het beste vertellen wat je nodig hebt. Het zou heel goed kunnen dat je tijdens je menstruatie minder energie hebt en dus ook minder behoefte aan contact met anderen hebt. Dat is heel normaal en daar mag je dus best naar handelen.

Mijn ervaring

Los van de maan vind ik menstruatie iets heel moois. Ik heb het nooit echt vervelend gevonden. Misschien komt dat omdat ik redelijk laat ongesteld werd en het wel eens is weggevallen toen ik niet goed (lees: heel slecht) voor mezelf zorgde. Sindsdien ben ik altijd opgelucht en dankbaar geweest wanneer het zich wel op tijd aandiende, wat gelukkig nu al een tijdje zo is. Lang niet iedereen kan dat begrijpen. Zelfs m’n huisarts keek me raar aan toen zei dat ik het wel fijn vond om m’n eigen cyclus te kunnen hebben en daarom een koperspiraal wilde. ‘Oh, maar dat is toch alleen maar iets vervelends?’. Nee het is niet altijd chill om met een verkrampende buik, stekende rug en half doorlekkend door de dag te komen, maar als je naar het grotere plaatje kijkt, is het al een stuk minder erg. Los daarvan snap ik het wel dat als vrouwen vreselijk veel pijn hebben, ze wél aan de pil of iets dergelijks gaan.

Een natuurlijke cyclus die goed werkt is eigenlijk iets heel moois en bijzonders en daar mogen we soms best wat meer bij stilstaan. Ik ben jaren aan de pil geweest, maar zou dat nu niet zo snel meer doen, want het is hormonaal gezien zo onnatuurlijk. Het voelde gewoon niet meer goed, alsof ik niet helemaal mezelf was. Toen ik stopte met de pil, was het dan ook echt een opluchting. Emoties, gevoelens en buien konden niet meer (gedeeltelijk) van de pil komen, maar kwamen volledig uit mezelf.

Goed, dit gaat al lang niet meer over de maan. Maar ja, om op welke manier dan ook gelijk te lopen met de maan, moet je je eigen cyclus hebben. Sowieso als je meer naar je hormonen en je natuurlijke ritme wil luisteren, moet je eigenlijk je oorspronkelijke cyclus hebben.

Het voelt goed

Ik vind het in ieder geval wel fijn om gelijk te lopen met de maan, ook al is het toeval. Het voelt kloppend, maar ik kan niet helemaal verklaren waarom dat zo voelt. Misschien omdat ik het mooi vind dat vrouwen vroeger altijd menstrueerden met nieuwe maan? Misschien omdat ik sowieso iets met de maan heb? Misschien omdat het gewoon handig is, want als ik naar de maan kijk weet ik ongeveer in welk deel van m’n cyclus ik zit. Dat voelt wel heel bijzonder. Aan de andere kant, daar heb je ook hele handige apps voor, dus echt nodig is ook weer niet 😉

Lees ook: Dit zijn de seizoenen van de menstruatiecyclus

Bronnen: verkenjegeest, bedrock

Dit artikel bevat affiliate links. Dit zijn links waarover ik een kleine commissie krijg als je vervolgens op de website bestelt 🙂


Deel dit artikel met vrienden en familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *