In onze online wereld is het altijd handig om een paar goede foto’s van jezelf te hebben, maar niet iedereen heeft een professioneel fotograaf als beste vriend. Een fotograaf inhuren wordt al snel duur en bij een erg goedkope fotograaf loop je het risico dat het niet zo wordt zoals jij verwacht. Daarom beschrijf ik vandaag een aantal tips waardoor het zelf maken van een zelfportret een stuk makkelijker wordt. Ik gebruik zelf een spiegelreflexcamera van Canon, namelijk de EOS 200D. Dit is een ouder model dat niet meer verkocht wordt, maar de Canon EOS 250D lijkt erop.
Een neutrale achtergrond
Wat een portret echt een portret maakt is de neutrale achtergrond. Kies een kleur zoals wit, beige, zwart of grijs. Wil je toch wat vrolijkers? Ga dan voor hout of maak een foto in de natuur.
Beperk de make-up
We hopen op een scherpe foto en het laatste wat je dan wil is een té opgemaakt gezicht. Dit krijg je vooral door te dikke lagen aan te brengen. Dep je lipstick af (want eigenlijk vind ik de lipstick op mijn zwart-wit foto’s onderaan dit artikel al te veel), gebruik neutrale kleuren oogschaduw en beperk foundation tot een minimum. Een natuurlijke look is op portretten juist heel mooi. Wat ik persoonlijk wel gaaf vind, is de wimpers goed aanzetten met een wimperkruller en een flinke laag mascara. Uiteraard is make-up een kwestie van smaak, dus doe waar je je goed bij voelt!
Lekker flitsen
Alle foto’s in dit artikel zijn met flits gemaakt. Dit vergt wel wat meer bewerking, want het is snel overbelicht. Ik vind portretten maken met flits een mooi effect geven, omdat je ogen er meteen uitspringen en het je een gave huid geeft. Zo haalt het bij mij meteen donkere kringen weg, wat ik op een portret gunstig vind. Flits kan aan de andere kant ook contrasten in je gezicht naar boven brengen, zoals onzuiverheden of vlekjes die zichtbaarder worden. Dit kan je wegwerken, of lekker zo laten. Met flits is de kans groot dat je haar en gezicht en superscherp opstaat en dat is wat we willen!
De camera bedienen op afstand
Dit is eigenlijk mijn meest belangrijke tip, want het scheelt op deze manier veel tijd. De camera op afstand bedienen met je telefoon via WiFi. Hiermee kan je foto’s maken met je telefoon in je hand, in plaats van dat je camera steeds af moet tellen. Volgens mij hebben tegenwoordig heel veel camera’s zo’n functie, want ik heb een vrij simpel en ouder Canon model en deze kan dit ook al. Ook zag ik dat bijna elke spiegelreflexcamera van Nikon een ‘afstand bediende fotografie’ functie hebben.
Nabewerking
Vooral wanneer je flits gebruikt, is nabewerking geen overbodige luxe. Ik gebruik altijd Adobe Lightroom op m’n computer. Dit is niet goedkoop en vereist ook wat kennis van programma. Gelukkig is Adobe Lightroom ook een app die je gratis op je telefoon kan downloaden. Dit is wat minder professioneel dan de computerversie, maar het doet prima z’n werk! Online heb je oneindig veel cursussen over hoe je foto’s bewerkt. Wat ik kortgezegd meestal doe bij het bewerken van portretten is:
- Belichting naar beneden bij overbelichting
- Hooglichten wat omhoog
- Een temperatuur die liever neigt naar koud, dan naar warm
- Levendigheid/verzadiging omhoog
- Aparte kleuren die ik wil benadrukken omhoog (zoals bijvoorbeeld blauw, wanneer je blauwe ogen hebt)
Neutrale kleding
Bij een portret wil je dat je gezicht alle aandacht krijgt. Draag daarom neutrale kleuren, zoals wit, zwart, beige of grijs. Kies ook kleding waar je je goed in voelt, zoals mooie dames mode en kleding die echt lekker zit. Geen kleding zoals hieronder kan ook een heel cool effect geven, alleen dan zou ik je niet aanraden om ze als zakelijke foto’s te gebruiken 😉
Succes met shooten en vergeet niet jouw beste fotografietip hieronder te delen!
Dit is een gesponsorde blog
Één reactie op “Fotografie: 6 tips bij het maken van een zelfportret”
Wat een inspirerende blog, weer wat bijgeleerd! Ik ga alvast met je tips aan de slag.