fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Verzorging

Extra lange uitleg van de OrganiCup

Deel dit artikel met vrienden en familie

Ik dacht altijd dat je op het gebied van menstruatie twee keuzes had: tampons óf maandverband. Nu heb ik zelf een verschrikkelijke hekel aan maandverband, so tampons it was. Totdat steeds meer YouTubers een review maakte van een menstruatiecup. Het was eerst een kleine hype. Sommigen vonden het niks, anderen wilden niks anders meer. Ik wilde het wel proberen en testte de OrganiCup. Inmiddels is dat alweer ruim twee jaar geleden. De cup is nu meer dan normaal en bijna al mijn vriendinnen gebruiken het. Wil jij ook overstappen of ben je net ongesteld geworden en ben je nieuwsgierig naar een menstruatiecup? In dit artikel geef ik een lange uitleg!

Wat is een organicup?

Een OrganiCup is gemaakt van siliconen en heeft de vorm van een klein bakje. Je kunt kiezen uit drie maten, A, B en mini. A is voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen, B is voor vrouwen die wel (vaginaal) zijn bevallen. Als je een keizersnede hebt gehad, kun je gewoon A blijven gebruiken. De mini is voor tieners of vrouwen die een kleine omvang nodig hebben. Ben je dus net ongesteld geworden en wil je een cup proberen? Dan zou ik zeker bij de mini beginnen!

De cup is iets groter dan een tampon en je kunt hem dan ook 12 uur lang inhouden. Instructievideo’s over indoen en uitdoen zijn op YouTube te vinden. Het met woorden uitleggen wordt waarschijnlijk een vaag verhaal. Het siliconen bakje vangt bloed op en het wordt dus niet opgenomen, in tegenstelling tot een tampon. Dit heeft voordelen die ik later zal uitleggen. De cup trekt vacuüm, waardoor je niet doorlekt en hij blijft zitten. Je haalt de cup eruit door de vacuüm te verbreken, wanneer je hem indrukt. Als je de cup verwisselt tijdens de menstruatieweek, hoef je hem alleen maar even om te spoelen. Na de week kook je je cup even uit en klaar is kees. OrganiCup heeft ook een speciale wash, waarmee je hem tussendoor wat extra kunt reinigen. Een normale handzeep kan de siliconen namelijk beschadigen. 

De prijs

Een OrganiCup kostte €22,60. Dit klinkt duur, maar ik zal er later meer over uitleggen. De wash was €6,99. Ik kocht ze bij Kruidvat, maar inmiddels verkopen meer winkels ze. Bestel hier bijvoorbeeld maat A, maat B of de mini.

De eerste keer

De eerste keer dat ik de cup indeed was ik nog niet echt ongesteld. Dit kan gewoon, omdat de cup van siliconen is, wat niet zo schuurt als een tampon. Toch kan ik achteraf zeggen dat inbrengen gemakkelijker gaat wanneer je wél ongesteld bent. Ik voelde de cup een klein beetje zitten, maar het was niet vervelend. Het eruit halen was wel een kleine ramp. Ik kreeg hem er gewoon niet uit. Het lukte me niet om de vacuüm te verbreken en hem er tegelijkertijd uit te halen. Huilend zat ik op de wc met spijt dat ik dat ding ooit gekocht had. Uiteindelijk heb ik hem er na een hele hoop gepruts toch uitgekregen. Ik hoor dat meer meiden er de eerste keer moeite mee hebben, maar het lukt altijd.

Oefening baart kunst

De dag erna was ik wel ongesteld en probeerde ik het nog een keer. Het erin en eruit halen ging beter, al duurde het wel een paar minuutjes per keer. Toch had ik de draai nog niet echt te pakken en deed het een klein beetje pijn tijdens het verwisselen. Dit kan komen omdat de vacuüm niet goed verbroken was. Echt jongens, oefening baart kunst. Laat je niet tegenhouden door dit soort eerste paar keren!

Ook had ik hem die dag voor het eerst ’s nachts in en dat was me toch een verademing. Eindelijk niet meer dat gedoe van middenin de nacht een wekker zetten om je tampon verwisselen. Of het niet doen en weten dat je tampon er eigenlijk te lang in heeft gezeten, wat helemaal niet goed is. Ik voelde hem vrijwel niet zitten en niks lekte door. Je kan prima zonder kleren slapen met de cup in. Toch doe ik voor de zekerheid altijd zwart ondergoed aan, maar een extra inlegkruisje is echt niet nodig. 

Naarmate ik hem nog een paar maanden gebruikte, ging het in en uit doen steeds gemakkelijker. Ik verwissel hem altijd ’s ochtends en ’s avonds. Voor de rest hoef je er niet naar om te kijken. Op mijn meest heftige dag verwissel ik hem soms overdag nog even, maar meestal blijkt achteraf dat dat eigenlijk niet nodig was geweest.

Het ‘staartje’ heb ik iets korter geknipt en daardoor voel je hem nog minder zitten. Soms voel ik hem in het begin nog even, maar hij schuift langzaam iets omhoog en na een halfuur/uur voel je niks meer. Knip het staartje wel pas af als je het in- en uitdoen echt onder de knie hebt. 

Hoe je hem in en uit doet, verschilt volgens mij best per persoon. Op internet zijn genoeg technieken om hem in te brengen te vinden. Over het eruit halen iets minder. Ik kan mijn manier niet zo goed uitleggen, maar ik ga het toch proberen. Misschien wat veel informatie, maar wie weet help ik een ander ermee. Ik plaats mijn duim langs de zijkant van de cup, aan de kant waar m’n duim het dichtst bij m’n navel zit. Dan druk ik daar de cup in en trek ik hem met m’n duim naar beneden. Ik doe dit altijd onder de douche, want een cup uitdoen gaat vrijwel nooit zonder geklieder.

Voordelen en nadelen

Ik kan inmiddels niet meer zonder mijn OrganiCup. Alle tampons die ik nog in huis heb raken maar niet op. Hier nog even de voordelen van een menstruatiecup op een rijtje. 

  • Je kunt hem tot 12 uur inhouden.
  • Een cup gaat 10 jaar mee, dus je hoeft niet steeds nieuwe tampons of maandverband te kopen.
  • Een cup kost wel rond de 20 euro, maar het is niks in vergelijking met 10 jaar aan tampons of maandverband. Als je normaal gesproken A-merk tampons koopt, heb je het geld er al na 5 maanden uit.
  • Een cup herbruik je en dat is veel beter voor het milieu.
  • In tegenstelling tot een tampon, neemt het geen vocht op. Het droogt niet uit en dat kan irritatie en infecties voorkomen.
  • Tampons en maandverband bevatten vaak chemicaliën, chloor en geurstof. Een cup heeft dat niet.
  • Je hebt geen kans op TTS, oftewel, de tamponziekte.

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen en het zou geen eerlijke review zijn als ik die niet zou benoemen. 

  • Het inbrengen en eruit halen kost wat meer moeite en heeft oefening nodig. 
  • Ik zag dat anderen schreven dat je handen ‘viezer’ worden. Vies wil ik het niet noemen, want het is maar je eigen bloed. Daar is niks vies aan, wat mij betreft. Maar ja, je komt inderdaad wat meer in aanraking met het bloed.
  • Het schoonmaken/uitkoken kost wat tijd. 
  • De cup kan soms op de blaas drukken, wat een vervelend gevoel geeft en uitplassen moeilijker maakt. Aan de andere kant; ik heb dit met extra grote tampons ook al.

Menstruatie echt niks om je voor te schamen en dat wordt gelukkig steeds normaler. Praat erover als je er behoefte aan hebt. Ook tegenover mannen hoef je er niet geheimzinnig over te doen; ze wennen er maar aan 😉 Zo maken we het wat meer bespreekbaar en dat is nodig als we meer van dit soort goede producten in de winkels willen krijgen!

Dit artikel bevat affiliate links. Dit zijn links waarover ik een kleine commissie krijg als je het product bestelt 🙂


Deel dit artikel met vrienden en familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *