fbpx
Categorieën
Boeken Mindset

Dit is wat ik leerde van De rijkdom van rituelen

Op deze website gaat het veel over spiritualiteit en rituelen. Ik hou ervan om vaste rituelen op de dag te hebben, zoals een ochtendritueel en een avondritueel. Ik doe steeds vaker een maanritueel en ga wel eens naar cacaoceremonies. Het heeft iets magisch. Om nog wat meer te leren over rituelen, kocht ik het boek ‘De rijkdom van rituelen’. In dit artikel lees je wat ik ervan vond en wat ik ervan geleerd heb.

Wat heb ik geleerd?

Rituelen zijn volgens Wikipedia ‘uitingen die in bepaalde omstandigheden herhaald worden’. Ook volgens de schrijfster van het boek, Mara Branscombe, worden rituelen gekenmerkt door ritme en herhaling. Aan een ritueel plak je altijd een intentie vast.

Waarom rituelen?

De schrijfster ziet rituelen als een manier om dichter bij jezelf en je intuïtie te komen. Het is helend en het helpt je om los te komen van negatief gedrag en negatieve gedachten. Daarnaast stel je je open voor boodschappen en verbinding met de spirituele wereld.

Een rode draad van het boek is dat je door je jeugd en het leven negatieve patronen, gedachten en overtuigingen kan hebben. Door dit niet weg te duwen, maar ervoor open te staan en te luisteren (door middel van rituelen) kun je deze loslaten en vervangen door positiviteit.

Elementen

In het boek wordt veel gebruik gemaakt van de elementen. Zoals de zon, de maan, de windrichtingen, de seizoenen en natuurlijk de vier elementen. Deze worden ook aan elkaar gekoppeld:

  • Noord = aarde = winter
  • Oost = lucht = lente
  • Zuid = vuur = zomer
  • West = water = herfst

Mara heeft het dus in het boek veel over de elementen. Dit is dan wel in de vorm van meditaties, visualisaties en affirmaties met de elementen. Ik had het leuker gevonden als elementen zoals water en vuur ook echt praktisch zouden terugkomen in de voorgestelde rituelen, zoals het aansteken van kaarsen of dingen verbranden.

Praktische tips voor rituelen

Als ik eerlijk ben, miste ik wat praktische tips voor bij het doen van rituelen. Het boek bevat vooral meditaties en niet echt rituelen met attributen en bijvoorbeeld een serie handelingen. Dit geeft namelijk wat mij betreft het magische randje aan een ritueel.

Wel vertelde Mara dat je rituelen kunt doen door middel van bijvoorbeeld het maken van een altaar, ademwerk, mediteren, dankbaarheid en visualisaties.

Materialen die je daarbij kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld kaarsen, kruiden, wierook, klankschalen en elementen uit de natuur.

Wanneer je iets creatiefs bij je ritueel doet, zou je ritueel veel meer aarden, verbinden, voeden en inspireren.

De maan

Een aanzienlijk deel van het boek ging over de maan en dat vond ik interessant, omdat ik ook veel rituelen baseer op de maan, zoals een nieuwe maan ritueel of een volle maan ritueel.

Mensen komen altijd al bij elkaar om in het maanlicht verhalen te vertellen, te zingen en te verbinden met de natuur. Het is dus helemaal niet gek dat de maanrituelen en -ceremonies steeds meer terugkomen!

De maan staat in verband met vrouwelijke en creatieve energie. Daarnaast heeft elke maanstand een eigen betekenis:

  • Nieuwe maan: wedergeboorte en zuivering
  • Wassende maan: verzorging en ondersteuning
  • Volle maan: intuïtie en opladen
  • Afnemende maan: loslaten en voltooiing

Mijn mening

Als je het bovenstaande leest, klinkt het als best een praktische gids voor meer rituelen die je kunt toepassen in je leven. Toch heb ik niet veel meer praktisch dan dit uit het boek kunnen halen, en dat vond ik jammer.

Ik hoopte veel meer te lezen over de geschiedenis van rituelen (want die is zo groot) en het praktische, wetenschappelijk bewezen nut van rituelen. Waarom doen mensen dit al zo lang? En wat zijn rituelen die goed werken voor een mens?

De taal van het boek was wel heel spiritueel, neigend naar wel echt vaag. Ik vind ‘zweverig’ een akelig woord, maar ik kan niet anders dan het zo noemen. De inhoud gaat van de hak op de tak en dwaalt vaak wel erg ver af van rituelen. Ik had gehoopt en verwacht dat het boek wat nuchterder en toegankelijker zou zijn.

Ik mis wetenschappelijke onderbouwing: “Maanbaden en moongazen zou genezen, rust brengen, vruchtbaarder maken, je cyclus reguleren en je slaap verbeteren.” Dat is nogal een uitspraak over onder andere een gevoelig onderwerp zoals vruchtbaarheid en ik vind dat je dat niet zonder wetenschappelijke onderbouwing zomaar kan noemen.

Wat ik wel leuk vind is dat er in het boek af en toe een gedicht of gebed tussendoor staat. Dat geeft leuke afwisseling. Ook staan er veel voorbeelden in van rituelen. Dit zijn dan wel vooral meditaties en visualisaties, maar alsnog is het een waardevolle toevoeging.

de rijkdom van rituelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *