fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Spiritualiteit

De spirituele betekenis van cacao drinken

Cacao drinken is echt een trend. Al helemaal wanneer je je in de wereld van zelfontwikkeling en spiritualiteit bevindt, kan het je niet ontgaan zijn dat steeds meer mensen pure, rauwe cacao drinken. Toch is het niks nieuws, want in Midden- en Zuid-Amerika is cacao drinken een eeuwenoud ritueel. Er zijn manieren om de cacao goed op smaak te brengen, maar het is vooral de spirituele betekenis waar het om draait. Cacao zou namelijk heel goed zijn voor lichaam en geest.

Pure cacao

Eerst even verwarring voorkomen: pure cacao (ceremonieel) drinken is heel wat anders dan chocolade uit de supermarkt eten. Dit is namelijk sterk bewerkt, veel verhit en er is suiker, zuivel en meer aan toegevoegd. Ook de ogenschijnlijke pure cacaopoeder uit de supermarkt of van de natuurwinkel is niet hetzelfde als ceremoniële cacao.

Of het ceremoniële cacao of ‘superfood cacao’ is staat op de verpakking aangegeven. Je herkent het aan het feit dat het geen poeder is, maar een blok of flakes. Je koopt het het liefst bij kleine webshops, of bij mensen die cacao ceremonies geven. Zij hebben zich echt verdiept in de afkomst van het product.

Praktisch gezien is ceremoniële cacao namelijk zo min mogelijk verhit. Er is wel enige hitte nodig bij de productie, maar de temperatuur wordt zo laag mogelijk gehouden. Ook is het product zo min mogelijk bewerkt. Zo worden de stoffen in de cacao goed bewaard en gaan ze niet verloren tijdens het productieproces.

Meer spiritueel gezien zou het ook belangrijk zijn waar je het vandaan haalt. ‘Puur’ staat in dit geval ook voor weten wat de herkomst is. Hoe is het geteeld? Is dat allemaal eerlijk verlopen? Met hoeveel tijd, liefde en aandacht is dit gebeurd?

Hoe werkt cacao?

Volgens ze Maya’s en Azteken komt cacao (of Kakaw) van de heilige boom. Cacao wordt gezien als een hartopener en zou zorgen voor toegang tot je vrouwelijke energie. Deze staat in verbinding met je hart en liefde. Vrouwelijke energie staat ook voor intuïtie, creativiteit en het onderbewustzijn. Eigenschappen die cacao zou hebben zijn:

  • Verbinding maken met het hart
  • Dichterbij jezelf komen
  • Verbinden met anderen
  • Contact maken met je intuïtie / innerlijke wijsheid
  • Liefdevolle energie voelen
  • Creatiever worden
  • Vrouwelijke, zachte energie

Wat is een cacaoceremonie?

In Midden- en Zuid-Amerika worden cacaoceremonies dus al lang gedaan. Dit konden spirituele rituelen zijn, maar ook samenkomsten om te bidden, zingen en dansen. Ook hier in het westen wint het steeds meer populariteit.

Mijn ervaring tot nu toe is dat cacaoceremonies vooral in cirkels gegeven worden. Denk aan vrouwencirkels, maancirkels, of cacaocirkels. Ook kan cacao drinken voorafgaan aan een energiesessie, meditatie of andere spirituele beoefening.

Thuis cacao drinken

Vaak wordt cacao dus in groepsverband gebruikt, maar je kunt het ook thuis alleen doen. Voor yoga, meditatie, een werkproject of aan het begin van de dag kun je met cacao bewust een intentie zetten.

Steeds meer mensen vervangen zelfs hun dagelijkse koffie door cacao, omdat het vergelijkbare effecten geeft, maar dan net wat anders. Dit is in de onderstaande Instagrampost uitgelegd in een handig overzicht!

Gezonde stoffen in cacao

Mocht je dit allemaal lezen en denken: dit is me echt wat te zweverig. Dat kan ik begrijpen. Los van dat ik zelf graag in dit soort dingen geloof, snap ik het als je liever iets pas gelooft als het wetenschappelijk onderbouwt is. Wetenschappelijke onderbouwing is er voor de spirituele werking van cacao voor hoever ik weet niet. Wel bevat cacao flavanolen (antioxidanten), wat een positief effect heeft op de bloedvaten. Daarnaast bevat cacao verschillende mineralen.

De intentie

Zoals ik wel vaker zeg, geloof ik heel erg in de kracht van intentie. Elke keer wanneer ik cacao drink, bedenk ik een intentie. Denk aan: creativiteit, loslaten, liefde of verbinding. Door lang bij deze intentie stil te staan en er heel bewust mee bezig te zijn, blijft hij de hele dag hangen. Met bijvoorbeeld cacaodrank maak je een intentie tastbaar en ik geloof dat je het zo echter maakt. Langzaam creëer je zo ook een positief ritueel met positieve associaties. Wat je aandacht geeft, dat groeit en if it works, it works 🙂

Bronnen: Miljuchka, Voedingscentrum, Purekakaw, Holistisch Leven podcast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *