fbpx
Categorieën
Creativiteit Lifestyle

8 tips om creatiever te worden

Creativiteit wordt vaak beschreven als een eigenschap die niet iedereen heeft. Alsof je geluk moet hebben als je toevallig een creatief persoon bent. Gelukkig is dit niet het geval. Iedereen heeft een bepaalde mate van creativiteit in zich. De een heeft het in zijn leven meer ontwikkeld of heeft een bepaalde aanleg, maar iedereen kan creatief zijn. Je kunt dit ook verder ontwikkelen. Daarom beschrijf ik in dit artikel 8 tips om creatiever te worden.

Om te beginnen is het goed om je te bedenken dat creativiteit een breed begrip is. We denken bij het begrip al snel aan schilderen, tekenen of andere kunstzinnige hobby’s. Toch is de lijst aan manieren waarop we creativiteit kunnen uiten enorm. Bekijk bijvoorbeeld deze lijst! Fotograferen, filmen, tuinieren, koken: het kunnen allemaal manieren zijn van creatief bezig zijn. Je ontwikkelt ze door vooral veel te doen, maar ook door de volgende tips toe te passen.

1. Creëer headspace

Ik begin meteen met mijn belangrijkste tip. Creëer headspace; ruimte in je hoofd. Als je hoofd overvol zit met werk, to-do’s en sociale verplichtingen, kun je er vanuit gaan dat je creatieve ideeën uitblijven. Creativiteit komt vaak uit een gevoel van inspiratie en flow, maar daar moet wel ruimte voor zijn. Eigenlijk is het heel simpel: als je hoofd al vol zit met gedachten, is er weinig ruimte voor nieuwe gedachten en ideeën. Creativiteit vraagt om het bedenken van ‘iets nieuws’ of ‘iets anders’ en daarvoor heb je echt ruimte in je hoofd nodig.

Het belangrijkste daarvoor is het afsluiten van andere dingen. Zijn er dingen die je kunt wegstrepen? Kun je ander werk en to-do’s loslaten of verminderen? Ook helpt mediteren bij loslaten en ontspannen. Zo doe ik vaak een bodyscan of yoga nidra.

2. Oefen

Een beetje een cliché, maar die zijn dan ook vaak waar: oefen! ‘Oefening baart kunst’ is niet voor niks een bekende uitspraak. Probeer en gooi weg, hoe moeilijk het ook is. Het kan demotiverend zijn om iets te oefenen terwijl je het eigenlijk nog niet zo goed kan. Toch is het echt belangrijk. Je kan nog zoveel lezen en leren over creativiteit, maar de meeste dingen leer je terwijl je het doet. Zo ontdek je wat voor jou goed werkt en wat jouw stijl is.

3. Kijk af

Soms lijkt het alsof anderen vanuit de losse pols een kunstwerk neerzetten. Ik geloof dat er maar een select groepje is dat dat kan. Creativiteit zit ook in het kijken bij anderen, je hierdoor laten inspireren en er je eigen draai aan geven. Het is wel belangrijk dat je niet dingen één op één kopieert van anderen!

Ik kan een voorbeeld geven van hoe ik dat doe. De onderstaande afbeelding schilderde ik voor mijn chakra gids. Ik tekende de lijnen en verhoudingen na van een foto van een vrouw in deze pose. Lichamen en verhouding zijn namelijk echt een vak apart. Ik gaf haar een zelfverzonnen gympak, maakte haar haar langer en haalde het gezicht weg. Van een andere afbeelding haalde ik de kleuren van de chakra’s en de plekken waar op het lichaam ze horen. De kleurovergangen zijn iets wat ik automatisch doe, wat je dus een eigen stijl zou kunnen noemen. Zo maak je van verschillende inspiratiebronnen je eigen plaatje! Je hoeft het dus niet allemaal alleen te verzinnen.

4. Verlaag de druk

Met name als je perfectionistisch bent, kan je het gevoel hebben dat het in één keer goed en perfect moet zijn. Dit kan je belemmeren in het creatief bezig zijn. De drempel om te beginnen is dan namelijk heel hoog. Het kan je tijdens het proces zelfs spanning geven: wat als ik het nu verpest? Blijf in jezelf herhalen dat af en toe iets weggooien erbij hoort. Zeg dit desnoods hardop tegen jezelf. Ook is het meer dan normaal als de uitvoering anders uitpakt dan het idee dat je eerst had. Eigenlijk heb ik dat altijd.

Als je perfectionisme je echt belemmert in het beginnen, doe dan een hobby waar je foutjes kunt verbeteren. Denk bijvoorbeeld weer aan schilderen. Bij aquarelverven is het moeilijk om iets aan te passen als je eenmaal een fout hebt gemaakt. Over acryl kan je al wel een paar keer heen verven. Bij olieverf kun je al helemaal laag na laag alles aanpassen. Ook bij digitale hobby’s is iets aanpassen gemakkelijk.

5. Doe nieuwe dingen

Herken je het gevoel van een inspiratieboost op vakantie? Ineens pak je het fotograferen of tekenen weer op en denk je: ‘Dit ga ik thuis ook weer meer doen!’ Eenmaal thuis vervliegen die gedachten al snel. Dat komt omdat je thuis weer focust op je normale bezigheden. Er zijn minder nieuwe indrukken. En juist die nieuwe indrukken zorgen voor inspiratie.

Nu hoef je niet constant op reis te gaan, ook al is dat vaak wel de beste bron van creativiteit. Ook het doen van nieuwe activiteiten en het leren kennen van nieuwe mensen kunnen je een boost van creativiteit geven.

6. Leer online of neem les

Om de techniek achter een bepaalde hobby te leren, is het aan te raden om (online) lessen te nemen. Dit kan een fysieke les zijn, maar het kijken van YouTube tutorials kan je ook al een eind brengen. Wanneer je creatieve skills leert, is het gemakkelijker om je creatieve ideeën daadwerkelijk om te zetten in iets tastbaars.

7. Volg je enthousiasme

Waar word jij heel enthousiast van? Misschien is het een bepaalde kleurencombinatie. Een foto die je gemaakt hebt op vakantie. Een bijzonder uitzicht. Een sfeer, een missie, iets waarvan jij voelt dat je het de wereld in moet brengen. Dat ‘ik MOET hier iets mee’ gevoel. Dat zijn dingen waar je echt enthousiast van wordt, en die je dus om kunt gaan zetten in iets creatiefs. Denk vooral niet aan wat anderen verwachten, wat het meest lucratief is of wat het meeste indruk zal gaan maken op anderen. Dat is misschien even leuk, maar als het niet voelt als passie, dan hou je het waarschijnlijk niet met plezier vol.

Misschien is het een beetje vaag, dus ik kan weer een voorbeeld van mezelf geven. Ik weet dat ik ergens enthousiast van word als ik haast kan gaan springen omdat iets gewoon zo leuk, of zo mooi is. Kleine voorbeelden zijn:

  • Kleuren zoals olijfgroen, lavendelblauw en de combinatie van rood en roze
  • Kleuren die met strepen (en niet geleidelijk) in elkaar overgaan
  • Een specifiek liedje dat goed aansluit een reel
  • Felle lipstick of nagels
  • Handen of (vrouwen)lichamen
  • Zonnebloemen

8. Ga om met creatievelingen

Creativiteit is aanstekelijk. Omgaan met andere creatieve mensen, zal jou inspireren en op nieuwe ideeën brengen. Niet alleen door de manier waarop deze mensen in het leven staan, maar ook door te zien wat ze maken. Je kunt elkaar op ideeën brengen en samen hobby’s uitoefenen. Ken je niemand? Dan kun je op een creatieve les gaan, online zoeken (zoals op Instagram) of je vrienden/familie uitnodigingen om samen wat creatiefs te gaan doen.

Één reactie op “8 tips om creatiever te worden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *