fbpx
Categorieën
Boeken Mindset

Wat ik leerde van het boek Patronen Doorbreken

Gevoelens en gedrag veranderen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Al helemaal wanneer deze patronen van gevoel en gedrag zijn ontstaan in je jeugd. Wat je als kind meemaakte en hoe jouw ouders met je omgingen heeft enorme invloed op de rest van je leven. Door opvoeding en trauma’s, kun je als volwassene achterblijven met patronen die je niet meer dienen. Of je zelfs in de weg zitten. Schematherapie kan hierbij helpen. Patronen Doorbreken is een boek over schematherapie.

Je patronen

Reageer je soms heel anders op situaties dan anderen, en snap je niet waarom? Heb je terugkerende overweldigende emoties en vervelende patronen, waar je niet van loskomt? Dan zou het kunnen dat je patronen hebt, die je in de weg zitten. Deze patronen ontstaan dus in je jeugd. Door wat je hebt meegemaakt, maar met name door de manier waarop je ouders met je omgingen.

Gelukkig is het niet zo, dat je hier voor de rest van je leven aan vast zit. De eerste stap is om de patronen te herkennen. Daarna kun je op verschillende manieren de patronen veranderen. Het boek geeft hierbij een steuntje in de rug en inzicht. Het kan ook voorbereidend werken op schematherapie, wanneer je dit wil gaan volgen.

Verschillende modi

Het uitgangspunt in de schematherapie zijn je verschillende modi. Deze zal ik kort beschrijven, maar voor de diepere betekenis en praktische oefeningen, raad ik je aan om het boek te lezen.

Het gekwetste kind. Je voelt je bang, verdrietig of eenzaam. Het doel is om dit gekwetste kind te zien, accepteren en te verzorgen. Als het ware leer je om een goede vader of moeder voor jezelf te zijn. Je helpt het kind op een manier waarop dat vroeger niet gebeurd is.

Het boze kind. Je voelt je boos, of impulsief. Ook dit kind wil je leren kennen, accepteren en verzorgen. Hierbij is het belangrijk om de boosheid alsnog te voelen en te erkennen, maar wel binnen grenzen.

Het gelukkige kind. Je voelt je gelukkig en kan plezier maken. Ook dit kind wil je weer leren herinneren. Wat maakte jou als kind gelukkig? Welke activiteiten maakten je blij? Dit kan heel veel zeggen over wat jou als persoon gelukkig maakt.

De disfunctionele ouder. Dit zijn de negatieve en kritische stemmen in je hoofd die je kent uit je jeugd. Het kunnen je ouders zijn, maar ook andere opvoeders of pesters. Ze geven je het gevoel dat je slecht of waardeloos bent, of dat niemand van je houdt. Deze stem kan straffend, extreem prestatiegericht of schuldinducerend naar je spreken. Het doel is om te onderzoeken waar deze stemmen vandaan komen, welke echt geen doel dienen, en hoe je vervolgens de invloed ervan kunt verminderen.

De gezonde volwassene. Net als bij het gelukkige kind voel je je goed en lukt het je om je doelen te bereiken. Deze modus heeft eigenlijk de hoofdrol. Het troost bijvoorbeeld het kwetste kind, stelt grenzen aan het boze kind, legt de disfunctionele ouder het zwijgen op, en denkt na over gezonde en ongezonde overlevingsstrategieën. De gezonde volwassene denkt na over welke verandering je belangrijk vindt en waar je graag je energie in wil steken.

Overlevingsstrategieën. Onderwerping, vermijding of overcompensatie: dat zijn de drie belangrijkste strategieën die je misschien toepast om met moeilijke situaties om te gaan. Het is belangrijk om deze te herkennen, te erkennen en te vervangen door gezonde strategieën. Dit leer je door de gezonde volwassene te trainen.

Mijn inzichten Patronen Doorbreken

Het boek Patronen Doorbreken is voor mij het meest zinvolle boek geweest op het gebied van mentale gezondheid. Ik heb een hele hoop boeken gelezen over mindset en spiritualiteit, maar ik denk dat als je nog diep gewortelde negatieve patronen of overtuigingen uit je jeugd hebt, dat je die eerst moet aanpakken.

De patronen/modi/schema’s uit je jeugd zorgen voor automatische reacties in je volwassen leven. Iets triggert je, en je reageert automatisch. Aan de oppervlakte kun je deze reacties één voor één proberen om te buigen, en dat kost veel energie. In plaats daarvan kun je wat mij betreft beter wat meer energie steken in de diepgewortelde patronen onderzoeken. Dat is echt de oorzaak aanpakken, en niet symptomen bestrijden.

Door dit boek ben ik me veel bewuster van mijn modi en patronen. Ik kwam er achter dat het gekwetste kind heel wat aandacht nodig had. Als ik nu emoties voel die eigenlijk onredelijk zijn op basis van de situatie, ga ik zitten en hardop nadenken over wat de trigger is, hoe ik dit kan koppelen aan mij als kind, en wat dus het patroon is. Door er over na te denken op een diepere laag, lost het sneller op. Het geeft heel veel inzichten.

Ook vind ik het leuk om na te denken over wat dingen zijn waar het gelukkige kind en de gezonde volwassene blij van wordt. Vroeger wilde ik altijd tekenen of schilderen en hield ik van dansen en zingen. Deze creatieve en muzikale bezigheden pak ik dan ook steeds meer op en ik merk dat ik er blij van word.

Je hoeft geen grote trauma’s te hebben om met schematherapie bezig te zijn. Ik geloof dat het altijd verhelderend kan zijn. Ik kan het boek Patronen Doorbreken dus aan iedereen aanraden!

2 reacties op “Wat ik leerde van het boek Patronen Doorbreken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *