fbpx
Categorieën
Interview

Sylvahna Mulder over het vinden van je droomwerk

Je droomwerk vinden: dat zou iedereen wel willen. Misschien wist je als kind al zeker wat je later wilde worden en ben je hier nooit vanaf gestapt. Misschien wist je pas gedurende je leven wat jouw droomwerk is. Er is ook een goede kans dat je niet het werk doet waar je van droomt. Sylvahna Mulder helpt mensen bij het vinden van hun droombaan. Ze is al jaren recruiter en carrièrecoach. Op haar blog My Carreer On Top deelt ze tips en trics over werken. Hoe maak je een switch? Wat moet je wel en niet doen tijdens een sollicitatieproces? En hoe kun je jezelf het beste profileren? Vandaag vertelt Sylvahna hier meer over.

Freelancen of loondienst: wat is beter?

“Het heeft allebei voordelen en nadelen, dus het niet zo dat de een beter is dan de ander. Het ligt er echt aan wat voor persoon je bent. Veel mensen zien bij freelancers het hoge uurtarief en denken: “Wow dat is veel meer dan ik verdien wanneer ik in loondienst werk, dus ik ga daarvoor.” Ze denken te weinig na over wat het verder inhoudt. Als je dat betaalde uurtarief bekijkt, dan verdien je veel meer dan wanneer je in loondienst werkt, maar wat mensen vergeten is dat er ook veel onbetaalde uren zijn en dat van dat hoge uurloon veel belasting afgaat. Als je ziek bent, kun je de uren niet factureren. Ziektedagen, vakantiedagen, pensioen opbouwen: alles betaal je zelf. Als freelancer is het: als je werkt heb je inkomsten, als je niet werkt heb je geen inkomsten. Het werken als freelancer kan dus nogal stress geven. Je hebt een stuk minder zekerheid; bijvoorbeeld wanneer een bedrijf stopt, en de opzegtermijnen zijn vaak kort. Wanneer je in dienst werkt heb je meer zekerheid; na het beëindigen van een contract heb je meer rechten op geld daarna.

Aan de andere kant past bijvoorbeeld bij mij het freelancen beter. Ik hou van risico’s nemen en ik vind het leuk om verschillende dingen te doen. Ik heb sowieso nooit langer dan twee jaar bij een bedrijf gewerkt, omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te doen. Als je echter niet houdt van risico’s nemen, en juist wel van veiligheid en zekerheid, dan zou ik loondienst aanraden.

Wat zijn de obstakels die vaak voorkomen tijdens het solliciteren?

Er zijn drie onderwerpen waar ik veel obstakels zie.

De eerste is het CV en de sollicitatiebrief. Ik krijg vaak de vraag hoe je een CV moet maken. Kort samengevat is het belangrijk dat je opvalt. Je wil niet in de menigte verdwijnen, maar je wil dat jouw CV eruit springt (bekijk hier Sylvahna’s CV-tips). Wat ik aanraadt is om bijvoorbeeld kleur toe te voegen. Ik krijg ook vaak de vraag of het wel of niet een goed idee is om een sollicitatiebrief mee te sturen. Mijn antwoord daarop is: als je een standaard sollicitatiebrief schrijft, kan je hem beter niet meesturen. Maar als je een sollicitatiebrief schrijft die gebaseerd is op het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert, dan moet je die zeker meesturen. Het geeft extra waarde. Wat het belangrijkste is, is dat je er in beschrijft wat jouw motivatie is voor zowel de functie, als het bedrijf. Je moet een sollicitatiebrief maken die alleen voor het specifieke bedrijf en de functie geschreven kan zijn.

De tweede is het sollicitatiegesprek. Hoe moet je je bijvoorbeeld kleden? Doe wat dit betreft je research. Zoek het bedrijf en de medewerkers op via Google en LinkedIn en kijk hoe ze eruit zien en wat ze aanhebben. Een andere vraag is: wat mag er wel en niet gezegd worden? De vraag die het meest onderschat wordt, is een vraag die al snel over het hoofd gezien wordt. Namelijk: “Hoe gaat het?” Het antwoord daarop is heel belangrijk. Het enige wat vaak wordt gezegd is “goed, en met jou?” Dat is de verkeerde manier om het aan te pakken. Je wil namelijk dat iemand jou onthoudt. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over een boek dat je pas hebt gelezen, iets spannends wat je onlangs hebt gedaan, of een reis die je pas hebt geboekt. Het moet iets zijn waaraan ze je kunnen onthouden. Een andere vraag die vaak gesteld wordt is ‘wat zijn je verbeterpunten?’ Het is dan geen goed idee om te zeggen dat je ‘s ochtends moeite hebt met je bed uitkomen. Je kunt beter iets zeggen wat deels positief en deels negatief is, bijvoorbeeld perfectionisme. De eigenschap moet overigens wel iets zijn wat ook echt een verbeterpunt van jou is.

De derde is het onderhandelen over het salaris. Dit gebeurt meestal al in het eerste telefoongesprek. Ze zullen vragen wat je salarisindicatie is. Die vraag moet je proberen om te draaien. Want als je je salarisindicatie geeft en je komt er later achter dat je veel meer had kunnen vragen, dan kan je dat niet meer terugdraaien. Je draait de vraag om door bijvoorbeeld te zeggen: “Mijn salarisindicatie ligt heel erg aan het bedrijf en wat de rol precies inhoudt, dus zou je me iets meer kunnen vertellen over de inhoud van de rol en wat jullie salarisschaal bij die rol is?” HR of een recruiter zal niet zeggen “nou, ik vroeg het eerst!” Je moet dat op een tactische manier kunnen brengen, voordat ze hem weer kunnen omdraaien. Dat vergt wat oefeningen en training thuis voor de spiegel.

Wat zijn jouw beste tips om bij je droombaan terecht te komen

Begin bij jezelf. Je moet kijken naar jezelf. Vraag desnoods aan mensen om je heen wat jouw kwaliteiten zijn en wat jouw verbeterpunten zijn. Vanuit daar ga je kijken naar wat er bij jou en je persoonlijkheid past. Want als het niet bij je persoonlijkheid past, kom je er heel snel op terug. Stel jezelf dus vragen. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat ben ik voor persoon? Waar ben ik goed in? Waar ben ik minder goed in? Op basis daarvan kun je kijken wat voor werk hierbij past.

Heb je tips voor bij het maken van een switch?

Op het moment dat je besluit dat je iets anders wil doen, begin je onderaan. Je zal concurrenten hebben die meer ervaring hebben, maar bedrijven kijken niet alleen naar ervaring. Ze kijken vooral naar of iemand binnen het team past. Ook de waarde die je aan het bedrijf toevoegt is van belang. Dat gaat verder dan jaren werkervaring. Als je kan laten zien dat je het bedrijf naar een hoger niveau kan brengen, dat je goed in het team past en kwaliteit hebt die je in kan zetten, dan verkiezen ze jou boven iemand met veel werkervaring. Een duidelijke visie is dus belangrijk.

Één reactie op “Sylvahna Mulder over het vinden van je droomwerk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *