fbpx
Categorie√ęn
Mindset Spiritualiteit

Wat betekent New Age?

Eerst wilde ik dit artikel enkel informatief maken. Na in alle hoeken en gaten van Google op New Age gezocht te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het niet echt mogelijk is om het bondig, compleet en feitelijk samen te vatten. Daarom is dit mijn interpretatie zijn wat de New Age beweging is. Hopelijk kan dit artikel ook jou informeren en/of inspireren ūüôā

De strekking

Heel kort gezegd is New Age een beweging die sinds ’70 en ’80 streeft naar een nieuwe tijd van liefde en licht. Leven in harmonie met de universele wetten van de natuur staat centraal.

Het is een meer individuele benadering van wat je gelooft. Persoonlijke ontwikkeling en liefde kun je het beste delen, als je het ook al bij jezelf gevonden hebt.

Ik zie het vooral als een persoonlijke ontdekkingstocht naar wat voor jou kloppend voelt. Hierbij kunnen religie, spiritualiteit, mystiek, filosofie, alternatieve therapie/geneeswijze/leefwijze en psychologie allemaal voorkomen.

De kenmerken

 • Leven met de natuur.
 • Persoonlijke ontwikkeling, groei, inzichten en wijsheid.
 • Liefdevolle relaties met jezelf en met de ander.
 • Vertrouwen op je eigen ervaring, gevoel en intu√Įtie.
 • Er is een universele liefde die in dingen/mensen/natuur te vinden is.
 • Er is geen universele waarheid en universeel goed of fout.
 • Iedereen wordt heel, liefdevol en onschuldig geboren. Dit kan door je leven heen veranderen, maar het zit nog wel in je.
 • Geloof in leven na de dood, zielen of re√Įncarnatie.
 • Holisme: alles hangt met elkaar samen.
 • Universalisme: alle religies zijn goed en hebben overeenkomsten, zoals liefde, strekkingen, verhalen, symbolen etc.
 • Streven naar vrijheid.

Verschil met spiritualiteit

In Nederland is het gebruikelijk om te zeggen dat je ‘spiritueel bent’ of ‘interesse hebt in spiritualiteit’. Eigenlijk is spiritualiteit een te brede term, waar ook de religies onder vallen. Nieuwe spiritualiteit of New Age is wat er eigenlijk bedoeld wordt met de Nederlandse spiritualiteit. Aan de ene kant maakt dat niet uit. Iedereen weet wat je bedoelt. Aan de andere kant: aan ‘spiritueel zijn’ of ‘interesse hebben in spiritualiteit’ kleven soms ook negatieve associaties. Bijvoorbeeld dat je zweverig zou zijn, of jezelf beter zou voelen dan anderen.

Misschien is het wel het overwegen waard om toch maar te zeggen dat je geloof New Age is. Dan is het meteen duidelijker dat het ook een vorm van geloof hebben is (wat best gerespecteerd mag worden, net als de andere religies), en niet een hippe levensstijl waar je aan meedoet om vet te doen.

Lees ook: de definitie van spiritualiteit

De tekst gaat door onder afbeelding

Beoefeningen en interesses

Er zijn een hele hoop beoefeningen en interesses die samenhangen met New Age. Ik zie het zelf als vrijblijvende, leuke activiteiten die de mogelijkheid bieden om meer te verbinden met jezelf en de wereld om je heen. De één zal misschien een placebo zijn, terwijl van de ander de positieve effecten al wetenschappelijk ondersteund zijn, zoals bij meditatie en yoga.

 • Natuur
 • Meditatie
 • Yoga
 • Energiewerk
 • Chakra’s
 • Manta’s
 • Tantra
 • Visualisaties
 • Affirmaties
 • Moodboards
 • Kaartleggingen
 • Edelstenen
 • Klankschalen
 • Astrologie
 • Horoscopen
 • Mediumschap
 • Engelen
 • Handlezen
 • Aura’s lezen
 • Pendels
 • Feng shui
 • Rituelen
 • Numerologie
 • Familieopstellingen
 • Innerlijk kind werk
 • Psychologie

Het is niet waarschijnlijk dat al deze interesses je bezighouden. Zo heb ikzelf in de één wel veel interesse, zoals bijvoorbeeld yoga, meditatie en rituelen. Voor het ander voel ik minder, zoals geboortehoroscopen, numerologie of handlezingen.

De kritiek

Als je op New Age zoekt in Google kom je veel christelijke websites tegen die beweren dat de stroming eng en slecht is. Vaak inclusief onwaarheden en dramatiseringen. Blijkbaar scoort bangmakerij goed in Google. Het is jammer dat de acceptatie wat dat betreft maar één kant op werkt en dat er actief gepredikt wordt tegen dit soort spirituele bewegingen. Ik denk dat de nieuwe spiritualiteit zoveel groeit omdat het gebaseerd is op liefde helemaal niet op angst. Angst is een verleidelijke raadgever, maar niet altijd een goeie. Liefde daarentegen wel.

Bronnen: historiek, cvandaag, nieuwetijdskind, wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *