fbpx
Categorieën
Creativiteit Lifestyle

Zo leer je jezelf haken

Tegenwoordig zijn de granny hobbies weer helemaal populair. Breien, haken, puzzelen, tuinieren: het zijn allemaal leuke en rustgevende hobby’s. Dus waarom zou je ermee wachten totdat je een oud omaatje (of opaatje) bent? Toen ik in de hobbywinkel was voor wat schilderspullen viel mijn oog dan ook op allerlei schattige gehaakte dieren die de medewerkers van de hobbywinkel zelf gemaakt hadden. Ineens dacht ik: ik moet dit ook kunnen. Gewapend met wat wol en haaknaalden van de Big Bazar (want hè, je weet nooit hoe lang zo’n hobby duurt), ging ik aan de slag. Dat is nu al een jaar geleden en ik vind het een van mijn leukste hobby’s. Ik zou nog lang niet kunnen zeggen dat ik er goed in ben, maar wel heb ik wat tips om van start te gaan. Want zonder instructies lukt het niet, maar aan de andere kant hoef je niet alles te weten om te beginnen.

Tip 1: Leer de eerste steken

Je hebt een heel aantal steken dat je kan leren voor verschillende patroontjes. Toch hoef je ze niet allemaal te kennen om te beginnen. Laat je dus vooral niet ontmoedigen door alle verschillende steken die er zijn. Ik doe het nu een jaar en ik zou nog steeds geen idee hebben hoe je een stokje of een halve vaste maakt. Wat je in de basis echt moet weten voor simpele projecten is:

 • Het opzetten: de magische ring
 • Vaste steek
 • Losse steek
 • Meerderen en minderen
 • Hele basale kennis over naald en draad om het project af te sluiten

Tip 2: Leer van YouTube, niet van foto’s

Dit heeft voor mij enorm geholpen. Het is namelijk heel fijn dat ze in haakboeken vrijwel altijd de steken even uitleggen, maar toch is het vanaf een plaatje lastig te begrijpen. Om even je geheugen op te frissen is het handig, maar als je een steek nog helemaal niet kent, kun je beter even op YouTube kijken. Zo zie je in beweging hoe de steek eruitziet en dat is een stuk duidelijker dan vanaf een afbeelding.

Tip 3: Haak liever los dan strak

Dit is iets wat bij mij vanaf het begin ‘fout’ is gegaan en wat moeilijk af te leren is. Door strak te haken trek je vaak het draad aan, waardoor alle draden en steken dicht op elkaar zitten. Dit is niet per se lelijk – of juist zelfs mooi – maar het vermoeilijkt wel het haken. Het kost dan veel meer moeite om de naald door de lussen te prikken en levert pijnlijke vingers op, omdat je steeds in je eigen vinger duwt met de naald.

Bij los haken trek je bij het maken van een steek het draad een stuk minder aan. Zo krijg je wat meer ruimte of zelfs gaatjes in het project. Als je de gaten niet te groot maakt, is dit net zo mooi en het kost een stuk minder pijn en moeite. Probeer jezelf dus aan te leren om niet het draad steeds te strak aan te treken. Als je te hard de naald door de lossen moet steken is dat een teken om wat losser te gaan haken.

Tip 4: Begin met een stevige en standaard wol

Natuurlijk is het leuk om hele pluizige beesten te maken, maar dit is wel wat ingewikkeld om mee te beginnen. Je ziet zo namelijk minder goed de steken. Begin vooral met niet-pluizend wol in een standaard formaatje, zoals wol waarvoor je een 3,5-4 naald nodig hebt. Ik vind zelf de wol van Scheepjes Soft Fun fijn omdat deze stevig is en de draad dus niet snel losgedraaid wordt in allerlei kleine draadjes.

Tip 5: Wat heb je nodig

De hoeveelheid benodigde spullen is een van de redenen dat ik het zo’n leuke hobby vind. Voor haken heb je namelijk erg weinig nodig; je steekt het zo in je tas voor onderweg. Wat heb je nodig?

 • Haaknaalden: je hebt ze in alle soorten en maten, maar 3,5-4 is de meest standaard.
 • Wol: op de verpakking staat altijd welke naald je ervoor nodig hebt.
 • Naald: om het project mee af te werken.
 • Schaartje: om de wol mee af te knippen.
 • Patrooninstructies: uit een boek of van het internet
 • Steek markers: niet per se nodig, maar wel handig. Deze kun je in je project hangen om bij te houden waar je de ronde begonnen bent. Ook kun je hiermee je werk vastzetten, zodat het niet in je tas uit elkaar valt.

Tip 5: Boeken om mee te beginnen

Er zijn een hele hoop haakboeken, en ik kan alleen oordelen over degenen die ik heb gebruikt. Dat zijn de boeken van Christel Krukkert, zoals Je eigen kerststal haken, en de boeken van Kelly Lord, zoals Gehaakte dieren. In deze boeken heb je zowel eenvoudige, als wat ingewikkeldere projecten.

Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *