fbpx
Categorieën
Interview Mindset Spiritualiteit

Selma van Noije over reiki: “Door ieder levend wezen stroomt reiki”

Als je ergens pijn hebt, leg je er automatisch je hand op. Wanneer je kind is gevallen geef je een kus op de plek waar het zeer doet. Waarom doen we dat eigenlijk? Volgens de reikileer, doen we dit omdat we helende energie kunnen doorgeven aan elkaar. Wanneer je reiki leert, leer je om deze energie te versterken en door te geven zonder dat het je zelf energie kost. Selma van Noije vertelt vandaag over wat reiki is en wat het doet voor zowel de gever als ontvanger.

Wat is reiki?

“De letterlijke vertaling van reiki is universele levensenergie. Je hoort mensen vaak zeggen: “Alles is energie en alles bestaat uit energie.” Binnen de reiki noem je deze energie dus reiki. Door ieder levend wezen stroomt reiki. Heel plat gezegd: als er geen reiki meer door je heen zou stromen, dan ben je dood.”

“Reiki loopt langs je chakra’s. Je hebt meerdere chakra’s, maar er zijn zeven hoofdchakra’s. Dat zijn de energiecentra in jouw lijf met allemaal hun eigen betekenis. Reiki stroomt daar dus langs. Reiki komt bij iedereen binnen via de kruinchakra bovenop je hoofd. Bij mensen die een reikicursus hebben gedaan, staat het kruinchakra wat verder open, zodat ze het door kunnen geven. Als je net ter wereld komt als baby, dan staat je kruinchakra heel ver open, maar door ervaringen in ons leven gaat dat meer dichtstaan. Dit is bij de een meer dan bij de ander. Met een reikicursus wordt dat weer opengezet. Zo krijg je meer energie en kun je die energie doorgeven, zonder je eigen energie te gebruiken geven. Je geeft dus niet je eigen energie door, maar de energie vanuit de ruimte, het universum, hoe je het ook wil noemen.”

Wat zijn de positieve effecten van reiki?

“Je hebt reiki al altijd in je lichaam, maar door een reikibehandeling wordt dit meer. Hierdoor heeft je lichaam meer energie om mentale en fysieke kwaaltjes te verhelpen. Reiki helpt om blokkades op te ruimen en deze in afvalstoffen om te zetten. Daarom is het ook belangrijk om na reiki veel water te drinken, zodat de afvalstoffen sneller je lijf kunnen verlaten. Dan voel je ontspanning, rust, energie en zit je lekkerder in je vel. Reiki helpt ook om meer uit je hoofd te gaan en meer in je lijf te komen. Hierdoor kun je beter naar je gevoel luisteren en je intuïtie volgen. Ook kun je beter je grenzen aanvoelen en aangeven. Wat ik ook vaak van klanten hoor, is dat ze nieuwe ideeën hebben om hun leven te veranderen of om een bedrijf te starten. Het stimuleert dus ook je creativiteit. Wat ik ook vaak terug heb gehoord is dat mensen zich beter kunnen concentreren en dat ze daardoor productiever zijn.”

Wat voel jij als gever tijdens reiki?

“Tijdens het geven van een reikibehandeling, kun je verschillende dingen voelen. Dat is per persoon verschillend. Ik heb verschillende reikicursussen gedaan en daardoor heb ik veel kunnen uitwisselen met medecursisten. Sommigen kregen vooral gedachten in hun hoofd over waar ze bij een persoon met hun handen naartoe konden gaan. De ander voelde in zijn of haar eigen lijf pijn op een bepaalde plek.”

“Wat ik vooral heb zijn bepaalde sensaties in mijn handen. Ik voel warmte, kou, tintelingen, soms pijn. Op basis daarvan weet ik waar een blokkade zit en waar veel of weinig energie zit. Daarnaast laat ik me vooral leiden door m’n handen en m’n intuïtie. Ik scan vaak een lichaam door er met m’n handen net boven de zijn en dan voel ik waar iets zit en hoe lang ik daar mag blijven. Soms popt er ook een gedachte op, bijvoorbeeld “begin eens bij de voeten”. Ik doe reiki heel intuïtief. Je krijgt tijdens de cursus ook een stappenplan met een volgorde, maar je kan dus ook zelf kiezen op intuïtie.”

Hoe leer je reiki en moet dat altijd met inwijdingen?

“Je leert reiki door reikicursussen te volgen bij een reikimaster. Je hebt reiki 1, reiki 2, reiki 3a en reiki 3b. Als je die allemaal hebt gevolgd, dan ben je reikimaster en kun je zelf cursussen geven. Als je reiki 1 volgt dan kun je reiki geven op het lichamelijke niveau. Met reiki 2 leer je ook om op de mentale en emotionele laag reiki te geven en je leert hoe je reiki op afstand kunt geven.”

“Je leert tijdens een reikicursus meer over reiki: wat is het en wat kun je ermee? Hoe helpt het mensen? Waar moet je op letten? Ik heb ook geleerd over de chakra’s, want ik heb geleerd om de reikibehandelingen op de chakra’s te geven en op plekken waar ik voel dat het nodig is. Ook leer je dan meer over de chakra’s zelf: wat betekenen ze en waar staan ze voor? Andere mensen geven reiki meer op de meridianen, dus op de energiebanen in je lijf.”

Wil je meer leren over chakra’s? Lees dan hier mijn gids over de zeven chakra’s

“Tijdens een reikicursus – en dit is het belangrijkste – wordt dus je kruinchakra verder open gezet. Zo komt er meer reiki binnen en kun je deze doorgeven, zonder je eigen energie te gebruiken. Daarnaast worden de chakra’s in je handen opengezet, zodat je het door kunt geven. In dat opzicht is het zeker nodig om een reikicursus te volgen. Door een reikicursus versnelt je spirituele en persoonlijke ontwikkeling echt. Je gaat daarna een reinigingsperiode van zes weken in. Je kan wat prikkelbaarder zijn inzichten over oude patronen en pijnen krijgen. Dat kan dus zes weken duren. Nu is het niet zo dat je zes weken moet huilen, maar in die zes weken is het wel belangrijk dat je extra goed voor jezelf zorgt.”

“Aan de andere kant geloof ik zelf in dat iedereen al reiki kan geven. Reiki ook is dat als je kind valt, je geeft als moeder een kus op de plek en het is daarna over. Dat is ook reiki.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *