fbpx
Categorieën
Mind(fulness) Mindset

Mijn ervaring met Wim Hof ademhaling

Na een stressvolle periode had ik behoefte aan ontspanning. Ik mediteerde veel, schreef van me af en sportte regelmatig. Toch wilde ik iets nieuws toevoegen; het liefst iets wat ik nog nooit geprobeerd had. Op YouTube kwam de ademhalingsmethode van Wim Hof voorbij en ik besloot het ook eens te proberen. Ik had er wel eerder van gehoord, maar het trok me nooit zo. Ik dacht: wat kan een beetje ademen doen? Nou, een hoop. Dat merkte ik al bij de eerste keer dat ik het deed. Ik was niet zo goed ingelezen en schrok nogal van wat het met me deed. Daarover vertel ik in dit artikel meer.

Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode wordt steeds meer wetenschappelijk onderbouwd. De methode bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: ademhaling, kou en mindset. In dit artikel zal ik alleen focussen op de ademhaling, omdat ik de rest nog niet intensief geprobeerd en uitgezocht heb.

De ademhalingsmethode bestaat uit twee delen die je een aantal keer herhaalt. Tijdens het eerste deel adem je snel diep in en uit (superventilatie) en tijdens het tweede deel stop je even met ademen (retentie). Het aantal keer superventilatie ligt vast, de retentietijd en het aantal rondes dat je doet niet. Hierbij kijk je naar wat goed voelt en hoe je lichaam reageert.

Omdat het een oppeppende ademhalingsmethode is, is het beter om deze in de ochtend te doen en niet net voor het slapengaan.

De positieve effecten

De Wim Hof ademhalingsmethode zou een aantal positieve effecten hebben:

  • Meer energie
  • Een bewuster en meer gefocust gevoel
  • Gezondheid en ontstekingen remmen
  • Meer controle over het zenuwstelsel, waardoor je beter kunt schakelen tussen inspanning en ontspanning
  • Kalmte en ontspanning
  • Stressbestendigheid
  • Gelukkig en krachtig gevoel
  • Minder cortisol (stresshormoon) in je lichaam

Dat is een aardig lijstje! Wat mij vooral aantrok was het bewustere en meer gefocuste gevoel. Ik had door de stress en vermoeidheid vaak een wattig hoofd en een vlak gevoel. Dit gaf me weer meer stress en daarmee dus een nog wattiger gevoel. Een spiraal waar je lastig uitkomt. De Wim Hof methode zou een oplossing kunnen zijn, want het geeft zowel een bewuster gevoel, als minder stress. Twee vliegen in één klap dus!

Hoe doe je de Wim Hof ademhaling?

Zie hier de instructies en de veiligheid en contra-indicaties van The Breathwork Movement voor een goede uitleg van de methode.

Mijn ervaring

Mijn eerste ervaring hiermee was me er een. Ik had me namelijk totaal niet ingelezen en begon gewoon met de begeleide versie van Wim Hof zelf. Enthousiast begon ik met in- en uitademen en voelde tijdens de eerste ronde al van alles gebeuren. Ik werd duizelig, kreeg het heel warm en had ineens zweethanden, wat ik eigenlijk nooit heb. Ik schrok zo dat ik overvallen werd door paniek.

Angstig begon ik op internet op te zoeken of dit normaal was en werd gelukkig al snel gerustgesteld. Duizeligheid, tintelingen, veranderende temperatuur, zweethanden en -voetjes: het is allemaal heel normaal. Daarna ben ik verdergegaan en ik vond het spannend, maar het ging wel goed. De rest van de dag was ik nog een beetje overdonderd, maar ik merkte dat ik me wel energiek voelde. Ook voelde die eerste ervaring als iets ‘engs’, maar waar ik me toch niet door heb laten afschrikken. Angsten overwinnen is altijd goed.

Ook in de dagen erna deed ik de oefeningen vaak voordat ik ging werken of moest presteren en dat hielp. Het gaf me energie maar ook rust en dat geeft het eigenlijk nog steeds. Ik merk dat ik me na de oefeningen beter kan focussen en een gemotiveerd gevoel heb.

Een paar weken later voelt het helemaal niet meer spannend en juist ontspannend. Ik voel me goed en rustig tijdens en na de oefeningen. Aan het eind van de drie rondes is m’n hoofd helemaal stil (en dat gebeurt niet vaak, kan ik je vertellen) en ben ik me helemaal bewust van m’n lichaam, hartslag en ademhaling.

Wel heb ik het gevoel dat ik weer een stapje verder kan. De begeleide versie op YouTube van Wim Hof heeft drie rondes met vaste tijden. Ik voel inmiddels niet meer tintelingen of warmteverschillen, terwijl dat juist een teken schijnt te zijn dat je goed bezig bent. Hoe meer rondes, hoe dieper de ervaring schijnt te zijn. Ik ga dus eens kijken of ik met behulp van de Wim Hof app nog een stap verder kom. Wordt wie weet vervolgd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *