fbpx
Categorieën
Creativiteit Lifestyle Mindset Spiritualiteit

Zo maak je een smudge stick

In dit artikel combineer ik twee van mijn favoriete bezigheden: leuke rituelen en creativiteit. Ik laat namelijk zien hoe je zelf een smudge stick kunt maken. Het is verrassend gemakkelijk, rustgevend, en daarnaast ook nog eens een stuk goedkoper dan een kant-en-klare smudge stick kopen.

Rituelen en smudge sticks

Rituelen zijn een set handelingen die je doet om een rustig/positief gevoel te krijgen, om iets te vieren, om ergens bij stil te staan of om ritme te creëren. Voorbeelden zijn een volle maan ritueel of nieuwe maan ritueel, maar eigenlijk zitten bijvoorbeeld bruiloften en verjaardagen ook vol met rituelen. Wij mensen houden er gewoon van! Hierover later nog veel meer, want in dit artikel gaat het over een van de attributen die je kunt gebruiken bij zo’n ritueel: een smudge stick. Dit zijn kruiden die je samenbundelt tot een stick, die je vervolgens aansteekt.

Nadat de stick begint te vlammen, blaas je hem meteen uit. Hierdoor gaat hij smeulen en komt er een tijdje rook vanaf. Deze rook zou reinigend werken, of andere eigenschappen van de kruiden activeren.

Het mooie vind ik, dat je bij het zelf maken van een smudge stick zelf de kruiden kiest. Of deze nu echt de eigenschappen bezitten die ze toegewezen hebben gekregen, of daar in jouw ritueel slechts symbool voor staan, maakt niet uit. Je kiest ze bewust uit op waar je behoefte aan hebt en dit onthoud je. Daarnaast kun je een stick versieren met leuke bloemetjes, wat het ook nog eens een lust voor het oog maakt 😉 Ten slotte heeft de rook een lekkere geur, welke afhankelijk is van de kruiden die je kiest.

De tekst gaat door onder de foto’s.

Wat heb je nodig

 • Kruiden: met name salie is vaak de basis, maar ook rozemarijn, lavendel, tijm, oregano, eucalyptus en dennen worden vaak gebruikt
 • Katoenen draad of garen
 • Een schaar
 • Eventueel bloemblaadjes zoals roos, korenbloem, goudsbloem of kamille

De smudge stick op de foto’s is gemaakt van salie, rozemarijn en tijm.

Zo maak je de smudge stick

 1. Knip de kruiden op gelijke lengte.
 2. Leg de kruiden op elkaar.
 3. Druk de kruiden in je hand dicht tegen elkaar.
 4. Knoop het draad om de takjes heen.
 5. Span het draad strak om de kruiden heen, naar boven en weer naar beneden.
 6. Knoop het draad weer aan de takjes vast.
 7. Zorg ervoor dat de kant van het begin van de takjes een lus heeft en hang de stick ondersteboven op.
 8. Laat de stick 1 tot 2 weken drogen.
 9. Knip eventueel uitstekende uiteinden nog eens af na het drogen.
 10. Fikken maar! Zorg er wel altijd voor dat je boven een vuurvaste schaal brandt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *