fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Producten Voeding

Thee en cafeïne: hoe zit dat?

Soms flirt ik met de gedachte om aan koffie te beginnen, want mensen lijken er zo blij van te worden. Aan de andere kant zit in koffie veel cafeïne, en ik wil er niet afhankelijk ervan worden. Wel ben ik redelijk verslaafd aan thee. Als ik de dag niet direct start met thee, ben ik helemaal ontregeld. Zit er dan toch een dusdanige hoeveelheid cafeïne in, waardoor het verslavend is? En is er eigenlijk een verschil tussen cafeïne en theïne?

Zit er cafeïne of theïne in thee?

Om maar meteen met die vraag te beginnen: er is geen verschil tussen cafeïne en theïne. Het is dezelfde stof, alleen dan met een andere naam. De cafeïne die in thee zit, wordt theïne genoemd, maar eigenlijk is dat zonder reden.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die voorkomt in verschillende soorten planten. Denk aan koffiebonen, theebladeren, bepaalde bessen en cacaobonen. Dit is dus een volledig natuurlijk product. Maar ook voor natuurlijke producten geldt: alles met mate. Een kleine hoeveelheid cafeïne kan fijn zijn, omdat het alertheid, concentratie en prestaties verbetert. Een te grote hoeveelheid kan echter hoofdpijn, slaapproblemen en rusteloosheid geven.

Hoeveelheden vergelijken

Om te kijken naar de hoeveelheden cafeïne in verschillende soorten drinken, heb ik Voedingscentrum geraadpleegd. Volgens Voedingscentrum is een kopje thee 125 milliliter. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik drink altijd wel een flinke sloot thee. Mijn mok is 300 milliliter, maar die is dan ook wel wat groot, dus laten we zeggen dat een echte mok sowieso wel 250 milliliter is. Houdt er dus rekening mee dat een ‘kopje’ en een ‘mok’ iets heel anders is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor koffie. De verschillen zijn meegenomen in de tabel hieronder.

Als je naar de tabel kijkt, zou het erop neerkomen dat in een mok zwarte thee evenveel cafeïne zit als in een kopje koffie. Nu zullen wij nooit weten hoe slap of sterk de koffie en thee van Voedingscentrum was toen ze dit berekenden, maar in ieder geval is het goed om in je achterhoofd te houden. De hoeveelheid cafeïne in thee is in ieder geval echt niet verwaarloosbaar, zoals vaak gedacht wordt.

TheeMilliliterGram cafeïne
Zwart125 – 25030 -60
Groen125 – 25020 – 40
Wit125 – 25017 – 34
Filterkoffie125 – 25060 – 120
Espresso30 – 6040 – 80
Cola 20020
Energy250 80

Uiteenlopende verschillen

De hoeveelheid cafeïne kan verschillen binnen de theesoorten. De ene groene thee kan dus sterker zijn dan de andere. Dit heeft ook te maken met hoe fijn of grof de blaadjes zijn.

Ook is de hoeveelheid cafeïne in je glas sterk afhankelijk van hoe je hem zet. Hoe langer je de thee laat trekken en hoe meer blaadjes je gebruikt, hoe meer cafeïne. Een hogere temperatuur zorgt er ook voor dat er meer cafeïne vrijkomt.

In welke soorten thee zit cafeïne?

Kruidenthee en fruitthee zijn officieel geen echte thee. Ze zijn niet gemaakt van de theeplant ‘Camellia sinensis’, waar zwarte en groene thee wel van gemaakt zijn. De bladeren van de theeplant zorgen voor de cafeïne. Groene en zwarte thee komen allebei van dezelfde plant.

In deze thee zit wel cafeïne

  • Groene thee
  • Zwarte thee
  • Witte thee
  • Jasmijn thee
  • Oolong thee
  • Pu Ehr thee
  • Matcha thee

In deze thee zit geen cafeïne

  • Fruitthee
  • Kruidenthee
  • Rooibos thee
  • Gember thee
  • Munt thee

Takeaway

De belangrijkste takeaway is dus dat thee (mits gemaakt van de theeplant) zeker een significante hoeveelheid cafeïne bevat, maar wel een stuk minder dan koffie en energy. De precieze hoeveelheden zijn lastig te bepalen omdat ze sterk afhankelijk zijn van het soort, de grootte van je glas en jouw manier van thee zetten.

Lees ook: Thee en tandverkleuring: hoe zit dat?

Bronnen: Voedingscentrum, Pickwick, Consumentenbond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *