fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Mind(fulness) Mindset

Elke dag yoga: de voordelen en mijn ervaring

Al eerder schreef ik mijn ervaring met elke dag mediteren. Elke dag meditatie gaf me een rustig en positief gevoel. Toch ben ik niet doorgegaan met dit elke dag doen. Tijdens de training ‘Hoogsensitief je grootste kracht’ van Zoma opleidingen merkte ik dat vooral de meditaties met beweging heel goed voor me werkten. Bijvoorbeeld wanneer je met beweging van je armen voorstelt dat je oude energie bij je vandaan duwt. Ik raak op deze manier minder snel afgeleid en het lijkt wat ‘echter’ dan wanneer ik met m’n ogen dicht ergens zit. Yoga is ook een soort combinatie van meditatie en beweging, dus daarom besloot ik in januari de Center challenge van Yoga With Adriene te doen. In dit artikel beschrijf ik kort de voordelen van elke dag yoga en mijn ervaring hiermee.

De voordelen

Yoga…

  • Geeft meer energie
  • Zorgt voor een beter humeur
  • Geeft zelfvertrouwen
  • Verbetert de slaap
  • Vermindert angst en stress
  • Geeft betere balans
  • Vermindert vermoeidheid
  • Vermindert pijn
  • Maakt je leniger
  • Is naast ontspanning ook een work-out

Mijn ervaring

Onaanwijsbare onrust

Ik ging het nieuwe jaar dus in met elke dag yoga. Aan het eind van 2022 voelde ik me prima, maar ik had wel eens beter in m’n vel gezeten. Op zich was er niet iets aanwijsbaars mis, maar ik voelde wel een soort onrust die ik niet helemaal kon plaatsen.

Emoties

Dat meditatie oude trauma’s en emoties kan losmaken en oplossen had ik al door in de periode dat ik veel mediteerde. Elke les van Adriene begint en eindigt met een meditatie en soms stapte ik neutraal de yogamat op en kwam ik er met uitgelopen make-up tot aan m’n knieën vanaf. Meestal kon ik goed plaatsen waar het vandaan kwam, maar soms ook niet. Wat ik merkte is dat ik de eerste twee weken soms de ogen uit m’n hoofd gehuild heb, en sindsdien al weken helemaal niet. Alsof er dan toch iets oplost en heelt.

Tevreden

Al na een week merkte ik dat er een soort rust over me heen viel. Ik bedacht me ineens dat ik me ‘gewoon tevreden’ voelde en ik denk dat dat door de yoga komt. Ik geloof sowieso heel erg in vaste routines en rituelen. Yoga is een echte toevoeging aan mijn ochtendritueel. Het voelt ook als een soort selfcare. Elke dag iets doen wat gezond is voor je geest en lichaam voelt goed. Daarom ben ik na de maand verder gegaan en is het nog steeds onderdeel van al mijn dagen.

Lichamelijk

Omdat ik verder geen sport doe, kies ik er meestal voor om actieve les te doen. Dit zorgt ervoor dat ik merk dat ik sterker en leniger ben, en dat ook balansoefeningen steeds beter gaan. Oefeningen die eerder moeizaam gingen, gaan nu haast vanzelf en dat zorgt ook voor een betere flow en zelfverzekerdheid. Daarnaast merk ik dat m’n buik platter is en dat er wel een beetje spierontwikkeling is. Of een ander het verschil zou kunnen zien weet ik niet, maar ik voel me in ieder geval goed in m’n vel.

Passende vorm per dag

De meeste dagen doe ik dus een actieve vorm van yoga zoals Hatha of Ashtanga, zodat het echt voelt als een work-out. Op dagen waarop ik weinig energie heb, kies ik voor een minder actieve vorm zoals yin of zelfs restoritive. Wanneer ik bijvoorbeeld ongesteld ben of amper geslapen heb, heb ik echt geen zin om op m’n hoofd te gaan staan en dan is het fijn om de keuze te hebben voor iets rustigs. Dit werkt goed voor mij, omdat ik op deze manier wel elke dag yoga blijf doen, maar ik alsnog keuzevrijheid voel. Juist wanneer ik de keuze heb tussen actief en passief, zal ik vaker zonder tegenzin voor actief gaan dan wanneer ik elke dag actief van mezelf moét doen. Het is ook onderdeel van luisteren naar je lichaam, denk ik. Hoe voel ik me? En wat voor oefeningen passen bij deze dag? Zo check je meteen even bij jezelf hoe je innerlijke weerbericht erbij staat en ik merk dat dat zich doorvertaalt naar de rest van de dag. Ik kan ineens veel beter aanvoelen wat ik wil en voel en wat niet. En dat is ook niet zo gek als je elke dag even checkt hoe je lichaam zich op dat moment voelt.

Lees hier ook mijn blog over mijn ervaringen met verschillende soorten yoga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *