fbpx
Categorieën
Gezondheid Lifestyle Vrouw

Mijn ervaring: het verwijderen van m’n koperspiraal (deel 3)

Over mijn koperspiraal heb ik al een hoop geschreven. In deel 1 beschreef ik hoe het zetten en verzakken van m’n eerste spiraal ging. In deel 2 beschreef ik hoe het zetten van m’n tweede koperspiraal ging. Soms krijg ik vragen over of ik nog tevreden ben met m’n spiraal en of ik hem weer in combinatie met de menstruatiecup gebruik. Hierop zal ik in dit artikel antwoord geven en uitleggen waarom ik hem heb laten verwijderen.

Het is vrij persoonlijk, maar er staan veel te weinig uitgebreide persoonlijke ervaringen online, dus ik zet met alle liefde m’n schaamte aan de kant om het te delen met jou!

Blijvende krampen en tussentijds bloed

Ik liet mijn koperspiraal in november 2020 zetten. Uiteindelijk is hij er juli 2022 uitgegaan. Erg lang heb ik hem dus niet gehad. Er was niet een acute reden waarom hij eruit moest. Hij was niet verzakt en ik had ook geen extreme klachten. Wel bleef ik sinds het plaatsen (dus ruim anderhalf jaar) krampen en tussentijds bloed houden. Dit was dan ook op de meest willekeurige momenten en ik kon er geen peil op vasttrekken. De krampen waren niet extreem, maar het hoort niet. Ook het bloed was niet extreem, maar het was er wel vaak.

De menstruatiecup heb ik wel gebruikt in combinatie met de koperspiraal. Hierbij moet je goed oppassen dat je het vacuüm goed verbreekt en niet aan de cup gaat trekken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je spiraal verzakt, of dat je hem helemaal meetrekt.

Onderzoek en echo

Om de zoveel tijd ging ik naar de huisarts om te controleren of er echt niks mis was met m’n koperspiraal of baarmoeder. Was er dan toch niet stiekem wat aan de hand? Uit testjes en onderzoeken van de huisarts kwam niks en uiteindelijk stuurde ze me door om toch een echo te gaan maken in het ziekenhuis. Daarover schreef ik het volgende in m’n dagboek.

De dag voordat ik m’n spiraal verwijderde had ik trouwens wel een hele fijne afspraak bij het ziekenhuis. Ik had nog steeds bloed en krampen en dus ging ik een echo laten maken om te kijken of alles nog goed was. Ik was heel nerveus, maar er was gelukkig niks aan de hand. De vrouw was heel aardig en ik zag m’n baarmoeder heel mooi. Ik zag zelfs m’n eileiders en eierstokken waar allemaal eicellen als blaasjes inzaten. ZO vet om dat eens te zien! Maar ik zag toen dus ook die lelijke spiraal. Een witte stok dwars door m’n baarmoeder heen. Al helemaal in de wetenschap dat dat ding koper afgeeft en het een giftige omgeving maakt, stond me ineens zo tegen. Dus de dag erna ging ie eruit. Zo ben ik dan ook wel weer.

De redenen voor het verwijderen koperspiraal

Tja, dat is wel een beetje hoe ik ben. Als ik iets niet meer wil dan weet ik het ineens zeker en dan moet er ook per direct verandering komen. Dus de dag erna liet ik mijn koperspiraal verwijderen. Dit heb ik dus deels gedaan omdat ik maar krampen en tussentijds bloed bleef houden. Dit was volgens de arts ook niet normaal en een goede reden om hem eruit te halen, maar het hoefde niet per se. Het idee dat het koper van je baarmoeder een giftigere omgeving maakt is de bedoeling en waarschijnlijk ook niet schadelijk, maar het idee stond mij tegen. Dat is dus een persoonlijke keuze. En natuurlijk speelt het ook mee dat ik op dit moment al een tijdje geen relatie heb en er dus wat dat betreft weinig blokkades zijn om m’n anticonceptie weg te halen.

Ervaring verwijderen koperspiraal

Ook in deel 1 liet ik mijn koperspiraal verwijderen en dat was geen probleem. Ik voelde er niks van. Dat was dit keer wel anders.. Mijn eigen huisarts is heel zacht en lief. Nu was er een vervanger en daarmee had ik het niet echt getroffen. Toen ik zei dat ik m’n spiraal wilde laten verwijderen en waarom, was ze het er volgens mij niet mee eens. Met een ‘hm, nouja pfoe, als het echt wil, goed dan’ kreeg ik haar toch mee naar de behandeltafel om hem eruit te halen. Dat was ook geen pretje. Laten we zeggen dat ze nogal hardhandig was en zich erg vrij voelde in het onaangekondigd met de hand zoeken naar m’n baarmoedermond. Want hè, bij vrouwen onder elkaar moet dat allemaal maar kunnen…

Ook daarna kreeg ik een ‘oh maar nu heb je helemaal geen anticonceptie, is dat wel handig?’, ‘gebruik je dan wel condooms?’ en een vermoeide blik toen ik zei dat ik niet meer aan de hormonen wilde.

Achteraf voelde die huisartsafspraak dus helemaal niet fijn, maar na een paar dagen kon ik het wel loslaten. In ieder geval was ik blij dat ik er vanaf was. Daarna gingen het tussentijds bloed en de krampen snel weg en dat is ook nooit meer teruggekomen. Nooit meer een spiraal en nooit meer een pil. Maar wat dan wel? Lees daarover: Mijn ervaring met Daysy

7 reacties op “Mijn ervaring: het verwijderen van m’n koperspiraal (deel 3)”

Jeetje wat heftig! Ik heb de koperspiraal overwogen maar door de slechte ervaringen die ik online las, durfde ik het niet aan. Daarom voor de minipil gekozen. Daar ben ik tot nu toe heel tevreden over 🙂

Jeetje wat heftig!
Heb zoveel gelezen over anticonceptie en lange tijd getwijfeld over deze. De 1e plaatsing ging mis, vond dat het toen ook zo fout voelde dat er iemand bij die eigenlijk altijd beschermde, afgesloten plek kwam… Voelde toen duidelijk: deze plek is van mij, daar hoort niks onnatuurlijks. Blijf uit mijn lijf! Dus binnenkort inschrijven voor cursus Sensiplan en verder gewoon maar aan de condooms. We houden het maar gewoon zo natuurlijk mogelijk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *