fbpx
Categorieën
Mindset Spiritualiteit

Leven in het ritme van de maan (acht fasen)

Of je het nu gelooft of niet, er is iets raars met de maan aan de hand. Het heeft invloed op de zee, planten en sommige diersoorten. Of alle invloeden van de maan op de mens die beschreven worden waar zijn, weet ik niet. In ieder geval heeft de maan een heel mooi ritme van vol en leeg worden. Dit ritme van opkomen en opbouwen kun je ook op je leven toepassen. Dit zijn de betekenissen van de verschillende maanstanden met een kleine uitleg over de maanstand zelf erbij.

In dit artikel houden we acht maanfasen aan. Dit is de uitgebreidere versie van een voorgaand artikel, waarin we vier maanfasen aanhielden. Het ene is niet beter of slechter dan het andere. Je kunt dit zien als een ‘extended’ versie.

1.      Nieuwe maan

De maan is niet of nauwelijks te zien tijdens nieuwe maan. De nieuwe maancyclus is begonnen. Je kunt deze fase vergelijken met de winter, waarin alles in rust is en wacht tot het nieuwe leven door het aardoppervlak doorbreekt. In deze fase kun je gaan bedenken wat je wil bereiken of wat je wil voelen. 

Nieuwe maan is een goede tijd voor:

 • Mediteren
 • Een dagboek bijhouden 
 • Kijken wat naar je toe wil
 • Intenties zetten

2.    Jonge maansikkel

Op dit moment is de maan de typische maanvorm, die je altijd op de plaatjes ziet, waarbij je aan de rechterkant een sikkel ziet. Deze fase staat voor het in beweging komen van iets, maar je weet niet precies hoe en wat. Er zijn misschien mogelijkheden, die je kunt aanpakken. Bij deze fase hoort spanning, maar ook kwetsbaarheid.

Jonge maansikkel is een goede tijd voor:

 • Exploreren
 • Afspraken maken
 • Praten over je plannen en ideeën
 • Het spotten van kansen
 • Je intuïtie volgen

3.    Eerste kwartier

Tijdens het eerste kwartier is de maan aan de rechterkant licht en aan de linkerkant donker. Waar je in de vorige maanfasen de kans had om je te focussen op nieuwe ideeën, is het nu aan jou om te kiezen of je echt voor deze ideeën wil gaan. Zet je door? Wil je de uitdaging aangaan? 

Eerste kwartier is een goede tijd voor: 

 • Stappen zetten
 • Uitdagingen aangaan
 • Weerstand overkomen
 • Overgave aan je intuïtie en doelen 
 • Je visie op papier of maak een moodboard zetten

Tip: in deze periode is vertrouwen en overgave belangrijk. Een simpele reminder zoals een geluksarmbandje kan je daarbij helpen. Het staat symbool voor geluk en positieve aantrekkingskracht.

4.    Wassende maan 

De maan is op dit moment bijna helemaal rond, maar nog niet helemaal. Als het goed is heb je tijdens de vorige maanfase bedacht hoe je je nieuwe gewoonten en ideeën gaat doorzetten. Hopelijk ben je op dit moment ook weerstand (als die er was) overkomen. Dan is het nu tijd voor actie, actie, actie! 

Wassende maan is een goede tijd voor: 

 • Zaken aanpakken en veranderen
 • Kansen en mogelijkheden uitwerken
 • Actie ondernemen
 • Het behouden van de focus op je doelen

5.    Volle maan

De maan is nu helemaal vol en geeft maximaal licht. Op dit moment kun je gaan reflexteren op wat je hebt opgebouwd de afgelopen tijd. Zit je op de goede weg? Of zijn er dingen die je wil loslaten? Mensen zouden tijdens deze periode merken dat er veel intense energie is. Hierbij horen feestjes, maar ook slapeloze nachten. Je kunt je in deze periode ook emotioneel voelen. Vooral als je bepaalde verwachtingen had over de uitkomst van je project en het anders is gelopen.

Volle maan is een goede tijd voor: 

 • Oogsten wat je hebt opgebouwd
 • Aanschouwen van wat je bereikt hebt
 • Reflecteren en netwerken
 • Probeer te voelen wat je mag loslaten
 • Feest! Vier wat is gelukt

Tip: Kijk of je innerlijk ruimte hebt om emoties van jezelf en anderen te horen en of je de diepere verlangens erachter kunt ontdekken. Dat helpt om in verbinding te blijven met jezelf en anderen.

6.    Afnemende maan

In deze maanfase begint de maan vanaf de rechterkant weer donker te worden. Dit is de tijd om rustiger aan te doen en jezelf te belonen voor wat je hebt bereikt in de periode hiervoor. Rust uit en zorg goed voor jezelf. 

Afnemende maan is een goede tijd voor:

 • Rusten
 • Jezelf belonen voor wat je hebt bereikt
 • Vertragen
 • Leren over zelfliefde 

7.    Laatste kwartier

Op dit moment is de maan aan de linkerkant licht en aan de rechterkant donker. Dit moment in de maancyclus staat voor reflecteren. Wat heb je geleerd uit deze cyclus? Wat neem je mee en wat niet? 

Laatste kwartier is een goede tijd voor:

 • Reflecteren
 • Stilstaan bij je successen en tegenslagen
 • Rouwen om wat (nog) niet is gelukt
 • Een dagboek bijhouden 
 • Gesprekken voeren met mensen dichtbij

8.    Asgrauwe maan

Op dit moment heeft de maan alleen aan de linkerkant nog een sikkel. Dit is de periode voor nieuwe maan, waarin je nieuwe intenties gaat zetten en bedenken wat je wil veranderen. Tijdens asgrauwe maan bereid je dit voor door stil te zijn. Wat komt er in je op, als je even niks doet en bedenkt? Tijdens stilte komen de mooiste ideeën naar boven. 

Asgrauwe maan is een goede tijd voor:

 • Rust en terugtrekken
 • Verbinding met jezelf 
 • Openstaan voor inzichten en tekens 
 • Stilte
 • Bezinning

Dit artikel is geschreven door een gastblogger en bevat een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *