fbpx
Categorieën
Mindset Spiritualiteit

Wat is het verschil tussen tarotkaarten, orakelkaarten en inzichtkaarten

Het trekken van kaarten met een boodschap is niks nieuws. Al eeuwen geleden waren mensen bezig met tarot en nog steeds is het erg populair. Het is een echte hobby die haast verslavend kan zijn. Je begint bij wat inzichtkaarten, leert al snel over tarotkaarten, en duikt ten slotte ook de wereld in van orakelkaarten. Dit is in ieder geval hoe het bij mij ging en ik weet nu al dat mijn assortiment nog verder uitgebreid zal worden. Alle kaarten zijn hulpmiddelen om contact te maken met je intuïtie. Maar wat is het verschil tussen tarotkaarten, orakelkaarten en inzichtkaarten?

Tarotkaarten

Al eerder schreef ik een artikel met tips over hoe je snel de betekenissen van tarotkaarten kunt leren. Een set bestaat uit 78 kaarten met vaste betekenissen. De indeling is in elke set hetzelfde. 22 kaarten zijn onderdeel van de grote arcana. Dit zijn allemaal verschillende archetypen, die allemaal thema’s uit het leven vertegenwoordigen. Voorbeelden zijn liefde, hoop, de dood, het kind, verlossing, etc. De kleine arcana zijn 56 kaarten die staan voor alledaagse gebeurtenissen en personen. Deze arcana is vergelijkbaar met een normaal kaartspel. Het heeft ook vier symbolen: zwaarden, staven, kelken en munten. Elk symbool heeft tien getallen en vier hofkaarten. Tussen tarotsets zit wel verschil in de details van de uitleg en de afbeelding op de kaart, maar het dekt wel dezelfde lading. Een kaart in een tarotdeck kan meerdere betekenissen hebben en is dus afhankelijk van de vraag die je stelt.

Orakelkaarten

Orakelkaarten zijn ook vaak genummerd, maar ze staan allemaal op zichzelf. Het kaartendeck heeft geen vaste structuur en de hoeveelheid kaarten verschilt ook erg tussen de orakels. Dit soort decks hebben meestal een vast thema. Denk aan dieren, engelen, de natuur, liefde, sjamanen, de maan; je kunt het zo gek niet bedenken. De betekenis van een kaart is vrij eenduidig. Het is dan ook makkelijk om ze te lezen. Je trekt een kaart en leest de betekenis uit het boekje. Orakelkaarten zijn dus wat toegankelijker dan tarotkaarten.

Inzichtkaarten

Dit is lastig uit te leggen. De een zegt dat inzichtkaarten hetzelfde zijn als orakelkaarten, maar aan de andere kant zijn er ook duidelijke verschillen. Zo heb ik het idee dat orakelkaarten vrijwel altijd een echt thema hebben (zoals bovengenoemd) en inzichtkaarten hebben dat niet. Inzichtkaarten zijn algemeen en geven je een mooie boodschap. Je hoeft niet per se een vraag te stellen en de betekenis van de kaart is eenduidig, net zoals bij orakelkaarten. Het voelt wat minder spiritueel of ‘zweverig’ aan dan tarot- en orakelkaarten. Deze kaarten zijn nog net een stapje toegankelijker dan orakelkaarten.

Hoe kies je een deck?

Ik ben in ieder geval fan van alledrie de soorten. Op dit moment heb ik van alle soorten één deck en je ziet ze hieronder op de foto. Ik begon bij de Intuïtiekaarten voor elke dag, ging daarna snel over op het Rider Waite Tarot Deck, en heb onlangs de Fluisteringen van de natuur orakelkaarten gekocht.

Welk deck of welke decks jij kiest moet je compleet op gevoel doen. Wat voelt goed en wat niet? Welke kleuren en namen trekken je aan? Vaak kun je op de achterkant of online al een paar kaarten bekijken. Doe dit ook vooral! Je voelt meteen of je je comfortabel bij voelt of niet.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit zijn links waarover ik een kleine commissie krijg als je vervolgens op de website bestelt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *