fbpx
Categorieën
Mindset Spiritualiteit

De betekenis van elk chakra en bijbehorende affirmaties

Mijn favoriete onderdeel van de spiritualiteit is het werken met chakra’s. Dit zijn zeven energiepunten in je lichaam. Sommige geloven hebben er zelfs meer. Je kunt chakra’s dus zien als zeven energetische punten in je lichaam met een vaste plek. Anderen zien het als zeven thema’s binnenin jezelf, of zeven verschillende soorten energie in jezelf, zonder een vaste plek. Voor het praktiseren is het duidelijk en fijn om ze aan te kunnen wijzen. Alleen al het aandacht geven aan je chakra’s kan er voor zorgen dat ze beter in balans komen. Op de onderstaande afbeelding zie je de plekken van de chakra’s.

Wil je eenvoudig en snel alles leren over chakra’s wat je moet weten? Bekijk dan hier mijn chakragids.

Afbeelding uit ‘Chakrakracht voor Vrouwen’

Betekenis en affirmaties

Hieronder staat kort de betekenis van elk chakra beschreven. Daarnaast geef ik affirmaties die je kunt opnoemen om dit chakra aandacht te geven. Affirmaties zijn zinnen die je positieve en krachtige overtuigingen stimuleren. Door ze op te noemen, schenk je er aandacht aan. Hierdoor worden de zinnen overtuigingen, en overtuigingen worden werkelijkheid.

1e chakra – wortelchakra

Aarden en helemaal in het hier en nu zijn. Dat is waar de eerste chakra voor staat. Wat in het verleden was, of wat nog gaat komen doet er niet toe. Het enige wat belangrijk is, is dat jij hier, nu, op deze plek bent. Ook verbinding met de aarde hoort bij het eerste chakra.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik ben geaard

Ik ben in het hier en nu

Ik leef in het moment

2e chakra – sacraalchakra

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit chakra wordt ook wel het sekschakra genoemd. Dit is wel een beetje kort door de bocht, want het staat voor veel meer. Namelijk ook aandacht voor kleine dingen, vreugde en creativiteit.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik geniet van de kleine dingen

Ik ben creatief

Ik ben vrouwelijk/mannelijk

3e chakra – zonnevlechtchakra

Dit chakra staat voor levensenergie en daadkracht. Een doel hebben en daar ook voor gaan. Durven, verantwoording nemen en zelfvertrouwen zijn eigenschappen die erbij horen.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik heb energie

Ik leef

Ik heb lef

4e chakra – hartchakra

Dat de plek hiervan bij het hart zit, verklapt misschien al dat dit chakra over liefde gaat. Niet alleen liefde voor anderen, maar ook voor jezelf en al het andere dat leeft. Hierbij hoort ook compassie en het accepteren en reguleren van emoties.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik heb anderen lief

Ik heb mezelf lief 

Ik ben één met mijn emoties

5e chakra – keelchakra

Dit is het chakra van de communicatie. Hierbij denk je misschien eerst aan spreken, maar ook goed luisteren is daar onderdeel van. De waarheid spreken, jezelf uiten en anderen dingen leren zijn aspecten die bij het keelchakra horen.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik spreek duidelijk 

Ik spreek de waarheid

Ik luister goed 

6e chakra – derde oogchakra

Het ontwikkelen van een goede intuïtie. Wat zegt jouw innerlijke stem? Het gaat om het verschil kunnen horen tussen je hoofd/ego en je intuïtie. Dat is niet altijd even makkelijk.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik volg mijn intuïtie 

Ik ken mezelf 

Ik luister naar mijn gevoel 

7e chakra – kruinchakra

Dit is eigenlijk de mooie tegenpool van het 1e chakra, dat ging over verbinding met de aarde. het kruinchakra staat juist voor verbinding met de hemel, de kosmos, het universum, God: you name it. Durven vertrouwen en verbinding voelen met alles om je heen.

Affirmaties die bij dit chakra horen

Ik mag ontvangen

Ik mag vertrouwen 

Alles om mij heen is energie 

Voor alle blogs over spiritualiteit gebruik ik informatie uit Happinez, gelezen boeken en opgedane kennis uit yoga(lessen) en meditatie(cursussen). Dit zijn geen feiten, maar het is een bepaalde vorm van geloven. Hopelijk kan ik jou ermee helpen, zoals ik ook veel van anderen leer! 🙂

Bekijk ook: de kleuren van elk chakra en bijbehorende edelstenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *