fbpx
Categorieën
Vega(n) zijn Voeding

5x makkelijke tips om meer veganistisch te eten

Plantaardig eten wordt steeds populairder. Misschien ligt het aan mijn omgeving, omdat ik de studie Voeding & Diëtetiek heb gevolgd én om dat ik een vegetarisch account heb, waardoor ik veel in contact kom met veganisten. Maar toch, vroeger was het veganisme raar en niemand deed het. Tegenwoordig is dat heel anders. Het is wat moeilijker, maar steeds meer mensen beginnen er mee. Wil jij ook iets plantaardiger eten, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Kijk dan mee met deze gemakkelijke tips. 

Tip 1: vervang je zuivel door soja

Eigenlijk kun je in alle recepten de melk wel vervangen door sojamelk, amandelmelk, et cetera. Het verschil in smaak is niet zo groot en qua structuur ontstaan er ook niet vaak problemen. Plantaardige yoghurt is ook steeds meer te vinden, zelfs van huismerken, wat het een stuk minder duur maakt. Qua smaak verschilt het soms, maar het went snel. Veganistische kaas vind ik persoonlijk nog een dingetje. Ik heb zelf die van Wilmersburger geprobeerd (zie hier mijn review) en ik vond het niet erg lekker. Ook is plantaardige kaas méga duur. Hopelijk wordt dit de komende jaren wat verder ontwikkeld. 

Tip 2: ga naar grote supermarkten voor vleesvervangers

In kleine supermarkten heb je meestal een beperkt aantal opties in vleesvervangers. Een vleesvervanger zonder melk en ei is dan nog moeilijker om te vinden. Mijn tip is daarom om naar een grote supermarkt te gaan en dan bedoel ik met name de Albert Heijn of Jumbo. Jumbo heeft het huismerk VeggieChef, met het grootste aanbod aan vleesvervangers. Een aanzienlijk deel daarvan is ook nog vegan! Dit staat op de voorkant van de verpakking aangegeven. Ook Lidl heeft tegenwoordig een groot (en goedkoop) assortiment aan vleesvervangers. Nog een tip: neem er een aantal tegelijk mee om in te vriezen. Dan heb je weer even een voorraadje. 

Tip 3: maak gebruik van eivervangers

Zelf ben ik hier niet zo bekend mee, maar VeganChallenge heeft hier een goed artikel over geschreven. Bekijk het artikel hier. Kort samengevat komt het er op neer dat er twee manieren zijn om je ei te vervangen. De eerste optie is ei te vervangen door andere producten, zoals tomatensaus en appelmoes. De tweede optie is een echte eivervanger. Deze kun je kopen in de bekende supermarkten. Hier hangt alleen wel een prijskaartje aan. 

Tip 4: raak verslaafd aan hummus en avocado

Dit klinkt als een rare tip, maar het is echt niet zo moeilijk. Hummus en avocado zijn namelijk zwáár verslavend. De eerste keer dat je het eet denk je: meh, is dit nou waar iedereen het over heeft? Een tijdje later kun je niet meer zonder. Het is echt zo. Deze twee producten zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Het proberen waard dus, want dan heb je toch weer twee opties voor op brood erbij!

Tip 5: zoek een buddy!

Net zoals bij sporten, is het veel gemakkelijker om het samen te doen. Niet alleen omdat je dan een stok achter de deur hebt, maar ook omdat je elkaar lekkere recepten kunt doorsturen en tips kunt geven. Heb je niemand in je omgeving die mee wil doen? Volg dan wat leuke veganistische accounts. Deze zullen je ook helpen met inspiratie opdoen en motiveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *