fbpx
Categorieën
Mind(fulness) Mindset

Kritisch naar jezelf en anderen

Ik las net in de Happinez en interessante zin: ‘Vrienden moeten elkaar ophemelen. Mensen zijn al kritisch genoeg naar zichzelf’. 

Hier zit een hele belangrijke kern van waarheid in. We hebben de neiging om niet lief te zijn naar onszelf. We denken vaak na over wat er niet goed is aan ons innerlijk of uiterlijk. Wat moet er verbeterd worden? Waarom ben ik zo? Hoe kan ik meer worden zoals die ander? Eigenlijk vergeten we vaak om ook eens te kijken naar wat er wél goed is. Om hiermee te oefenen heb ik alvast wat vragen bedacht:

  • Wat vind ik goede eigenschappen van mezelf?
  • Waar ben ik blij mee qua uiterlijk?
  • Wat doe ik goed tegenover anderen?
  • Wat doe ik goed tegenover de wereld/het milieu?
  • Wat is een talent van mij?

Kritiek van anderen

Vaak wordt het als een positieve eigenschap gezien als iemand kritisch is naar de ander. Maar is dat eigenlijk wel zo? Laat ik het even op mezelf betrekken. Ik was vooral vroeger heel erg introvert en verlegen. Ontelbare keren hebben mensen dat ook tegen me gezegd en daar werd ik alleen maar meer onzeker van. Had het nut dat die mensen dat tegen me zeiden? Nee, want ik was me er zelf ook al bewust van. Het enige wat die opmerkingen me hebben gebracht, is dat ik er onzeker van werd en het gevoel had dat ik moest veranderen. Inmiddels zou ik mezelf niet meer verlegen noemen, maar zeker wel overwegend introvert en dat is helemaal niet erg. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat ik dat echt kon accepteren.

Wat als die mensen dat niet hadden gezegd? Misschien was ik er dan wel minder onzeker geweest. Misschien had ik mezelf dan veel eerder kunnen accepteren voor wie ik ben. Ik denk dat het vooral belangrijk is om kinderen te accepteren voor wie ze zijn. Of ze nu stil of druk zijn.

Eerlijk zijn

Natuurlijk is het goed om eerlijk te zijn. Ik ben persoonlijk vooral eerlijk met kritiek op anderen als ze er om vragen. Bijvoorbeeld als iemand vraagt wat ik nu een mindere eigenschap aan hem of haar vind. Dan is het zeker goed om eerlijk te zijn. 

Het is een beetje een vaag verhaal, maar de strekking is: denk na voordat je iemand kritiek geeft. Is het echt nodig? Of is het eigenlijk jouw probleem? Heeft diegene er wat aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *