We komen allemaal wel eens in deze situatie: je zit lekker thuis te chillen, het is bijna avond en je bedenkt: ohja, avondeten. Natuurlijk houden we van een lekkere en gezonde maaltijd, maar soms heb je zó geen zin om naar de supermarkt te gaan voor uitgebreide boodschappen. De verleiding om eten te bestelling ligt dan snel op de loer.
Bij mij komt dit gelukkig niet zo vaak voor, omdat ik altijd voorbereid ben op dit soort momenten. Het enige wat je nodig hebt is onze lieveling: de vriezer. Ik schreef hier laast al een artikel over, namelijk ‘Waarom de vriezer je beste vriend is‘.
De rijstmaaltijd bevat vier onderdelen, die ik hieronder zal benoemen en uitleggen. Wat zijn ze? Hoe bewaar je ze? En hoe lang zijn ze houdbaar?
Onderdeel 1: Rijst
Dûh, voor een rijstmaaltijd heb je rijst nodig. Beetje een inkoppertje, maar je zou het maar vergeten. Heb dus altijd genoeg rijst in huis. Dit kun je doen door het standaard op je boodschappenlijst te zetten of door in één keer een aantal pakken te halen.
Over de houdbaarheid hoeven we het volgens mij niet te hebben. Rijst is vrijwel eindeloos houdbaar, zolang de verpakking heel en droog is.
Onderdeel 2: Boemboe en kokosmelk
Boemboe is een soort pasta dat gemaakt is van specerijen en kruiden. Dit meng door de groentemix heen, in combinatie met wat water of kokosmelk. Zorg daarom dus ook dat je genoeg pakjes kokosmelk in huis hebt.
Er zijn verschillende soorten boemboe. Zo heb je ze voor curry, nasi, babi ketjap, sajoen tjampoer en nog meer. Ik vond deze pakjes van de Jumbo zo schattig, dat ik er meteen een paar tegelijk heb meegenomen. Geen idee hoe ze allemaal smaken, maar ik ben benieuwd!
Mijn pakjes boemboe waren 7 tot 8 maanden houdbaar nadat ik ze gekocht had. Mijn pakje kokos was 1 jaar en 2 maanden houdbaar nadat ik deze had gekocht. Voor die tijd moet het vast opgaan, toch?


Onderdeel 3: Bevroren groenten
Mijn vriezer ligt echt bomvol met bevroren groenten. Zoals ik in de blog over vriezers al schreef, zijn bevroren groenten vaak een stuk goedkoper dan verse groenten. Ook is de voedingswaarde niet minder, of zelfs beter dan vers.
Qua bereiding is het vaak een kwestie van net iets langer bakken of koken, maar volg voor een duidelijke uitleg de aanwijzingen op de verpakking.
Hieronder zie je doperwten, sperziebonen en broccoli, maar spinazieblokjes liggen er bij mij vaak ook. Paprika en champignon kun je trouwens ook in kleine stukjes snijden en in de vriezer leggen.
Volgens invriezen.net kun je bevroren groenten 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Een luchtdichte verpakking en een lage temperatuur van de vriezer zijn daarbij gunstig.


Onderdeel 4: vleesvervangers
Zoals je op de foto’s hieronder ziet ben ik gek op de vleesvervangers van de Lidl. Ze hebben niet een gigantisch assortiment, maar het is genoeg om wat af te wisselen. De Albert Heijn en vooral de Jumbo hebben een groter assortiment qua vleesvervangers, maar daar leg je dan ook wat meer geld voor neer. Ik check hiervoor vaak aanbiedingen en sla in wanneer ze goedkoop zijn!
Volgens veganistischkoken.nl kun je vleesvervangers zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren. Zo lang blijven ze bij mij nooit liggen, haha!

En dat was het! Met deze 4 onderdelen kun je altijd een lekkere en voedzame rijstmaaltijd in elkaar zetten. Alle producten zijn 3 maanden of langer houdbaar, mits je natuurlijk een aardige vriezer hebt.
11 reacties op “Zo heb je altijd een (rijst)maaltijd in huis”
Goede tips. De vleesvervangers lijken me zeker iets. Ik ga daar vaker naar kijken. Ik vind vlees een beetje te zwaar worden de laatste tijd.
Leuke tips. Zelf zit de vriezer hier ook standaard vol met groenten en andere zaken zodat ik nooit veel tijd nodig heb om eten klaar te maken. En rijst staat hier ook standaard in de kast, zo gemakkelijk om een wokschotel of zo bij te eten, en snel klaar. Heel belangrijk op drukke dagen.
Handige tips! Ik heb altijd rijst in huis, en eigenlijk ook wel groenten. Ik ben zelf niet van de vleesvervangers, maar er ligt ook altijd wel vlees in de vriezer.
Een goedgevulde diepvries is inderdaad erg handig. Wij hebben dat ook, ook omdat we op het platteland wonen.
word lastig voor mij want mag alles wat je opnoemt niet eten 😉
Dit pakjes bamboe zijn echt ideaal ! Lang houdbaar en heerlijk. Vleesvervangers moet ik misschien ook maar eens proberen.
Oh wat slim! Dit ga ik ook eens doen, want soms komt het er echt niet van om boodschappen te doen hier…
handige tips! ik ga eens wat ruimte vrij maken in mijn ieniemienie vriezertje
Ik heb altijd rijst en groente thuis. Mijn man en kids willen echt geen vleesvervangers, helaas!
Met kokosmelk en currypasta is het makkelijk om elk rijstgerecht smaak te verlenen. Ik vind dit ook handig in vegetarische gerechten, waarvoor ik overigens altijd gewone tofu neem. De andere vleesvervangers vind ik meestal te zout en/of te vet. Wanneer je tofu gebruikt, is het wel verstandig om er iets zwaars op te zetten zodat het water eruit loopt. Daarna neemt het de smaak van de curry beter aan.
Bedankt voor het delen van deze handige kooktips! Ik vind het elke dag weer een uitdaging om te bedenken wat ik wil eten. Rijst heb ik altijd wel in huis en ik eet dit graag. Ik ga de verschillende curry’s en boemboe snel eens uittesten!