fbpx
Categorieën
Boodschappen Voeding

Waarom de vriezer je beste vriend is

Altijd als iemand op zichzelf gaat wonen en vraagt om tips, is het eerste wat in me opkomt: een vriezer! En het liefst een grote ook. Onze vriezer heeft drie lades en zit altijd bomvol, ook al zijn we maar met z’n tweeën. Hieronder staan een aantal redenen waarom de vriezer je beste vriend is, plus wat tips.

Diepvriesgroente en -fruit is even vers of verser

In de supermarkt ziet vers groente en fruit er veel charmanter uit dan de doosjes in de vriesbak. Maar is dat terecht? Niet helemaal. De diepvriesvariant wordt namelijk geplukt en ingevroren wanneer ze het meest rijp zijn en dus de meeste voedingsstoffen bevatten. Verse groenten en fruit worden al geplukt wanneer ze nog niet zo rijp zijn en missen daardoor voedingsstoffen. Daarentegen worden diepvriesgroenten geblancheerd, waardoor ze weer voedingsstoffen kwijtraken. Over het algemeen is de voedingswaarde van vers en diepvries hetzelfde. In sommige soorten zitten zelfs in de diepvriesvariant meer vitamines dan in de verse variant in de supermarkt.

Bevroren is goedkoper

Diepvriesgroenten en -fruit zijn eigenlijk altijd goedkoper. Het verschil varieert. Soms scheelt het maar €0,30 tot €0,50 per halve kilo, bijvoorbeeld bij aardbeien of ananas. Maar groenten kunnen wel 3 tot 4 keer zo goedkoop zijn. Denk aan sperziebonen en spinazie.

Minder vaak snijden

Vind jij het ook zo vervelend om telkens weer stinkende handen te hebben na het snijden van knoflook. Of zit je echt niet te wachten op elke avond tranende ogen door het snijden van uien? De vriezer is weer eens je beste vriend. Snijd een aantal knoflookjes en uien in één keer en bewaar dit in een bakje in de vriezer. Dit kun je trouwens ook met gember en champignons doen. Het is één keer een hoop snijden en daarna scheelt het dagelijks tijd, omdat je alles al in blokjes hebt.

Specerijen uit de vriezer

Laatst heb ik een ontdekking gedaan, namelijk kruiden uit de vriezer. Deze zijn vers en in kleine stukjes gesneden. Bij de Lidl heb je bieslook, basilicum en peterselie. De Albert Heijn heeft meer, onder andere knoflook, dille en koriander. Scheelt ook weer snijwerk én je hoeft minder weg te gooien.

Meerdere porties koken

Deze ligt eigenlijk voor de hand, maar het is een goede tip voor wie minder wil verspillen en meer geld wil besparen. Dit geldt vooral als je met 1 of 2 personen in huis woont en vaak eten overhoudt. Heb je nog wat ruimte over in de vriezer? Maak dan wat meer porties en vries wat je over hebt in. Zorg er wel voor dat je de porties van elkaar gescheiden hebt met verschillende bakjes of wat ruimte tussen de porties. Het is altijd vervelend wanneer je maar één portie nodig hebt, en je meteen alles moet ontdooien omdat je het anders niet uit elkaar krijgt.

Kliekjes bewaar je langer

Kliekjes kunnen eigenlijk maar 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Daarna is de kans dat je er een infectie van krijgt te groot. In de vriezer kun je ze veel langer bewaren, meestal tot 3 maanden.

Extra tips

  • Het is beter om producten en maaltijden maar één keer in te vriezen en ontdooien, omdat bacteriën snel delen bij het ontdooien.
  • Bewaar producten en maaltijden maximaal 3 maanden. Groente en fruit kan wat langer (tot 12 maanden, verschilt per soort).
  • Vries vooral groente en fruit snel in. Wanneer het product tussen 0 en -10 graden is, treedt kristalvorming op. Dit wil je liever niet. Gebruik voor het snel invriezen de ‘superfrost’ knop, als je vriezer deze heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *