fbpx
Categorieën
Vega(n) zijn Voeding

Samenwonen als vleeseter en vegetariër

Het klinkt ingewikkeld: samen eten als vleeseter en vegetariër. Dat valt eigenlijk heel erg mee. Er zijn een aantal dingen waar je tegenaan kan lopen, maar vaak zijn die gemakkelijk te verhelpen. Het is belangrijk om je open te stellen en om te luisteren naar elkaar. Lees verder voor een aantal tips.

koevleesvegetarier.jpg

Heb respect voor elkaars dieet

Misschien vind jij het als vegetariër wel vervelend om vlees in huis te hebben. Misschien vind je het ook wel niks om het klaar te maken en een ander te zien eten. Natuurlijk heb je liever dat je partner ook geen vlees eet. Het is alleen niet jouw dieet. Diegene zou er zelf voor moeten kiezen en als dat niet gebeurt heb jij ermee te dealen. Je kan daarom je partner de voordelen van vegetariër zijn laten zien, maar overhalen is niet de oplossing.

Andersom geld natuurlijk hetzelfde. Mensen die vlees eten snappen vaak niet waarom je vegetariër zou zijn. In je eentje kan je namelijk toch niet alle dieren redden. Ook is het natuurlijk lastiger om voor te koken, omdat de mogelijkheden iets beperkter zijn. In ieder geval, niet iedereen vind dat je zou moeten stoppen met vlees. Dat is ook prima om te vinden, maar probeer als vleeseter een beetje te begrijpen waarom je vegetarische partner hiervoor gekozen heeft.

Oftewel: met het dieet van beiden is niks mis. Probeer dus respect voor elkaars keuze te hebben. Onbegrip hebben en elkaar proberen over te halen heeft geen zin.

Het is veel duurder om vegetariër te zijn

Deze kwestie kan overboord. Het is namelijk niet helemaal waar. Ik neem in dit geval de Jumbo even als voorbeeld. Kip en gehakt bij de een normale supermarkt kosten ongeveer 80 cent tot 1 euro per portie. Verschillen tussen supermarkten, vleessoorten en aanbiedingen natuurlijk daargelaten. Vleesvervangers bij de jumbo kunnen best duur zijn. Vooral als je iets anders wil dan de standaard vegetarische hamburger. Maar als je ze bij de Lidl koopt, zijn ze ongeveer 1,60 tot 1,80 per stuk. Hier zitten twee porties in, dus dat is minder dan 1 euro per portie. Eigenlijk hetzelfde als vlees van de Jumbo.

Het punt dat ik wil maken, is dat vleesvervangers niet per se veel duurder zijn dan vlees. Bij goedkope winkels zoals de Aldi en de Lidl zijn ze eigenlijk net zo duur als vlees, of zelfs goedkoper. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor vlees of vleesvervanger je koopt, maar het verschil tussen vlees en niet-vlees is minimaal.

Ik denk dat je dieet niet per se bepaalt hoe duur je boodschappen zijn. Vooral de winkel waar je al je boodschappen doet maakt het verschil.

vleesvegetarier.jpg

Pas je allebei een beetje aan

Als je niet elke dag ruzie wil, is het goed om je allebei een beetje aan te passen. Als je samenwoont, kan niet alles precies gaan zoals jij het wil. Ik zal als voorbeeld mij en mijn vriend nemen. Hij eet vlees en ik niet. Toch is dat nog nooit een probleem geweest. Ik vind het niet erg om vlees en vleesvervangers allebei te bakken. Ook maak ik geregeld een maaltijd waar grotere stukken vlees doorheen zitten, die ik er later uithaal en vervang door mijn vegetarische vlees. In dit geval is het handig om als vegetariër niet een afschuw te hebben van vlees. Dan wordt het lastig om vlees te snijden en in dezelfde pannen te bakken.

Maar de vleeseter in de relatie kan zich ook aanpassen om het gemakkelijker te maken. Sla bijvoorbeeld niet elke vegetarische maaltijd af. Het is juist goed om niet elke dag vlees te eten. Ook ga je niet dood van een vleesvervanger als je normaal gesproken vlees eet. Ja echt, vleesvervangers kunnen lekker zijn. Probeer eens een ovenschotel, eenpansgerecht of andere maaltijd met vleesvervangers. Er kan zomaar een nieuwe wereld van eten voor je open gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *