fbpx
Categorieën
Producten Voeding

Witte thee

Groene thee steelt al jaren lang harten van de echte gezondheidsfreaks. Maar wist je dat er een nog gezondere variant van groene thee bestaat? Namelijk witte thee. Qua smaak lijken de twee erg op elkaar. De witte variant is echter veel moeilijker te verkrijgen in de winkels. Bekijk maar eens jouw dichtstbijzijnde supermarkt. Waarschijnlijk staat de witte te ergens verstopt, of is hij helemaal nergens te vinden. Maar wat is nu eigenlijk zijn verschil met groene thee, gezien de smaak bijna hetzelfde is? En wat is er zo gezond aan?

theevoorwater

Hoe lang bestaat het?

Witte thee is heel lang geleden in Azië bedacht en is intussen ook al een aantal jaar te koop in Nederland. Toch is het nog steeds niet heel populair. Het begint langzaamaan bekend te worden dat witte thee gezonder is dan alle andere soorten thee en daardoor beginnen ook steeds meer mensen het te waarderen

theedoosachterkant

Wat zit er in?

In witte thee is gemaakt van de theeplant camellia sinensis. Aan de naam ‘theeplant’ hoor je al een beetje dat alle soorten thee hiervan gemaakt  zijn, ook groene en zwarte thee dus. Alleen bij witte thee worden de knoppen in hun jonge stadium gebruikt en bij groene en zwarte thee weer andere bladeren in een ander stadium. Er zijn daarnaast verschillende soorten witte thee. Deze verschillen in kwaliteit. De beste kwaliteit bevat de allerjongste knoppen en verder niks. De slechtste kwaliteit wordt gemaakt van restanten van witte thee met een goede kwaliteit. Dit betekent dus dat dit niet de beste blaadjes en knoppen zijn en ze daarnaast ook nog eens ouder zijn. Van goede naar slechtere kwaliteit onderscheiden we: Baihoa Yinzhen, Bai Mu Dan, Gongmei en Shou Mei.

Wat is er goed aan?

Doordat de knoppen van de theeplant op een jonge leeftijd worden geplukt blijven de goede stoffen er veel beter inzitten. Antioxidanten versterken het immuunsysteem en schakelen stoffen die het lichaam beschadigen uit. Bacteriën verspreiden zich minder snel. Theanine heeft een kalmerend effect en EGCG helpt bij het verminderen van schadelijke stoffen en slecht cholesterol in je lichaam. Verder helpt witte thee bij het behouden van een mooie huid, minder vetopslag, sterke botten en een goede bloeddruk. Deze effecten zullen natuurlijk niet meteen levensveranderend zijn, maar op lange termijn zul vast en zeker wel merken dat het goed voor je is (vooral als je ongeveer 3 koppen of meer per dag drinkt). Witte, maar ook groene thee, verkleurt je tanden niet. Zwarte thee kan daarentegen op de lange termijn duidelijk zichtbare verkleuring veroorzaken.

theelabel

Het verschil met groene thee

Witte thee is dus eerder geplukt dan groene thee en is daarnaast minder bewerkt dan groene thee, waardoor de gezonde stoffen goed in de blaadjes en knoppen blijven zitten. Witte thee bevat dus veel meer van de hierboven genoemde goede stoffen en het geeft dus ook meer goede effecten. Groene thee heeft een meer plantachtige smaak. Witte thee is iets zoeter en bloemiger. Proef je het verschil toch niet zo goed? Verander dan eens jouw manier van theezetten. Je proeft de smaak veel beter als je het gekookte water even laat staan totdat het wat afgekoeld is. Daarna doe je het zakje erin voor ongeveer 3 tot 5 minuten en dan proef je pas echt goed de smaak.

theewater

theezakjeinwater

Waar is het te koop?

Bij de Albert Hein is veel witte thee te koop. Deze zijn vaak vermengd met ander smaken, zoals met jasmijn/oranjebloesem, lotus/lichee of jasmijn/aardbei. Lipton verkoopt ook witte thee alleen dan vermengt met framboos of granaatappel. Special T heeft witte thee met een vleugje meloen. Maar waar is de pure, echte witte thee te koop? Je kunt het van verschillende merken vinden bij de Tuinen en bij de echte theewinkels. Hier is ook losse witte thee te koop, wat de beste kwaliteit schijnt te hebben.

theezakje

Wat voor thee vind jij het lekkerst?

2 reacties op “Witte thee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *